На срещата, на която бе представен новият шеф на РУ – Ботевград, директорът на Областната дирекция на МВР  Мариета Иванова постави въпроса за изграждане на видеонаблюдение на територията на Община Ботевград. Според нея то трябва да бъде внедрено като ефективно средство срещу намаляване на престъпността.
"Ако имате волята да ни помогнете, това ще бъде най-голямата помощ от Вас". С тези думи шефът на ОДМВР се обърна към кмета на Ботевград и кметовете на селата в общината. „Наложи ми за един грабеж да дойда лично да проверя записите от камерите в ботевградското полицейско управление, но нищо не видях заради лошата им резолюция”, добави Мариета Иванова. Тя даде пример с Челопеч, където след поставяне на съвременно видеонаблюдение, престъпността е намаляла със седем на сто. 


Кметът Георгиев бе категоричен, че общината може да задели необходимите средства за видеонаблюдение. Той обаче изрази съмнение, че чрез него ще бъде постигнат превантивен резултат. За да прозвучи по-убедително, градоначалникът изтъкна: ”В моя кабинет нямам компютър и камера, но претендирам, че си върша добре работата.”.


Мариета Иванова изрази принципно несъгласие с думите на Георги Георгиев. „Тъй като няма достатъчно полицейски сили за всяко отдалечено село, другото нещо, което замества присъствието на полицая, е видеокамерата”, обясни тя. С това темата за изграждане на видеонаблюдение на територията на Ботевград бе изчерпана.


В хода на срещата Иван Гавалюгов постави въпроса за кражбата на диктофон на репортер на botevgrad.com от заседателната зала на ОбС. Той заяви, че начинът, по който ще се реши конкретният казус, ще е показателен дали новото ръководство на полицейското управление в Ботевград ще има смелостта, доблестта и куража да прилага закона еднакво за всички, независимо дали става дума за общински съветници, кмет или обикновени граждани. „Рибата се вмирисва откъм главата, започнете оттам”,  препоръча Гавалюгов.
 
Приятно впечатление направи, че Мариета Иванова пое лично ангажимент да проследи развоя на случая. „Безкомпромисна съм. Дори лично аз мога да дойда да разкрия тази кражба, за да видите моята воля и моя хъс за работа, но мисля, че новият началник ще се справи. Лично ще проследя как ще се случат нещата”, заяви тя.