1 830 247 лева е размерът на очакваните приходи от такса смет, показва план-сметката за планираните постъпления и изразходваните средства от такса битови отпадъци  за 2015 год. в Община Ботевград. Предвижда се от тях 457 570 лева да постъпят от населението, а 1 372 704 – от предприятия и фирми.


Разходите, предвидени по план-сметката за дейност „Чистота”, са за: осигуряване на съдове за съхраняване на битови отпадъци и транспортни средства – 170 000 лв.; събиране на битови отпадъци и транспорт до депата – 398 000 лв.; събиране на битови отпадъци в малките села и транспорт до депото – 32 000 лв.; обезвреждане на битовите отпадъци в депа и други съоръжения, поддържане и експлоатация, закриване и мониторинг, както и рециклиране, и оползотворяване на битовите отпадъци, включително отчисленията по Закона за управление на отпадъците – 506 847 лв.; почистване на уличните платна, площади, алеи, паркове и други територии на населените места, предназначени за обществено ползване, междублокови пространства, детски площадки, гробищни паркове, обезпаразитяване и дезинфекция на обекти от зелената система, почистване на нерегламентирани сметища, ремонтни дейности и възстановяване на изградената пътна и улична инфраструктура, по която сметоизвозващите машини транспортират битовите отпадъци, изграждане на площадки за поставяне на съдове за битови отпадъци и други дейности – 723 427 лева.


План-сметката беше приета на последното за тази година редовно заседание на ОбС с гласовете на управляващото мнозинство. Опозицията поиска план-сметката да бъде върната в общината за преработване поради това, че е незаконосъобразно приходи от такса смет да бъдат разходвани за ремонтни дейности, тъй като това е едно от нарушенията на общината, посочено в одитния доклад на Сметната палата. Констатацията в него е, че за периода 01.01 2012 – 30.06.2013 год. от постъпилите приходи от такса смет са изразходвани нецелево 766 000 лева – 47 на сто.  Освен това предложената план сметка за следващата година не дава яснота какви средства ще са необходими за сметосъбирането и сметоизвозването в отделените населени места в общината, което е в противоречие със Закона за местните данъци и такси. Към нея не е приложен разчет за наличните, както и за закупуване на необходимия брой нови съдове за смет. Също така в план-сметката се предвиждат средства за изграждане на площадки за съдове за смет, но не се посочва конкретна сума за тази цел. Аргументите на опозицията обаче не бяха взети под внимание.


Иначе такса смет за граждани през 2015 г. остава 2 промила, за фирмите с до 500 работници – 6 промила, от 501 до 600 работници - 8 промила, а за тези с над 600 човека персонал – 8,5 промила. Училищата ще плащат годишна такса смет в размер на 12,24 лв. за ученик.