Турция въведе санитарна такса от 15 евро за български камиони
на влизане в Турция
 
От днес, 31 декември 2014 г., българските тежкотоварни камиони ще плащат по 15 евро санитарна такса при влизане в Турция през граничния пункт "Капъкуле". Тоза заяви валията на град Одрин Дурсун Али Шахин, предаде БНР.


Таксата ще бъде само за българските камиони. Турските власти са монтирали на "Капъкуле" две системи, които ще разпръскват дезинфекционнен разтвор върху идващите откъм "Капитан Андреево" моторни превозни средства с българска регистрация. Системата е електронна, със сензорни датчици.


Тя ще се обслужва от Дирекцията за санитарен контрол към турското Министерство за храни, земеделие и животновъдство. На турския граничен пункт "Капъкуле" за първи път се разполага система за дезинфекция на МПС. Твърди се, че тя е ответна мярка и вид отмъщение срещу дезинфектирането на българския пункт "Капитан Андреево" на турските тирове, което беше премахнато след скандал, но отново заработи преди няколко месеца.


Отначало се планираше санитарната такса да бъде задължителна за всички МПС, влизащи в Турция през "Капъкуле", но впоследствие се реши да остане само за българските тирове и камиони.
Дезинфекционни системи за МПС ще бъдат монтирани и на другите гранични пунктове на Турция с България и Гърция.