С грандиозен концерт в зала „България” на 27-ми март 2013 год. завърши проектът „Фортисимо клас” за учениците от 4-ти и 5-ти клас в СОУ „Христо Ясенов”. Всички те и техните учители не само пътуваха до София, за да се потопят за около един час в необятния и прекрасен свят на класическата музика, но и видяха звезди от световна величина.
Солист на оркестъра беше Веско Пантелеев – Ешкенази – известен цигулар, който отдавна е превзел световните концертни зали, а диригент– виртуозният Максим Ешкенази.
Бурни аплодисменти за участието си получи Андриана Николова – Печенката – световен шампион по бийтбокс. Тя изненада почитателите си с изпълнението на „Хабанера” от операта „Кармен”, а заедно с Веско Пантелеев - Ешкенази взривиха публиката със съчетанието на бийтбокс саунд и класически музикални инструменти. Те изпълниха популярното „Либертанго” на Астор Пиацола. Страхотен музикален дует.
Музикантите доказаха, че класическата музика не е нито старомодна, нито отживелица. Те представиха Моцарт и Бетовен наред с  известни съвременни филмови мелодии. Няма звуци, които да не могат да се пресъздадат с разнообразието от инструменти, които съществуват днес, а някои от тях датират още от древността. Нашите децата вече знаят кои са те. С лекота изброяваха групите, на които се делят -духови, дървени, ударни, познават тяхното звучене, кога са създадени и какви са техните особености.
Присъстващите ученици видяха и аплодираха своите преподаватели, които месеци наред им разказваха интересни факти за живота и творчеството на композитори, показваха им музикални инструменти и свириха за тях.
Концертът беше пътуване във времето, защото музиката съпътства човешкия живот от векове. В захлас и със затворени очи децата се пренасяха от епоха в епоха, от държава в държава, за да се убедят, че музиката е навсякъде около нас и вътре в нас. Тя е усещане. „Тя е мото, тя е муза, тя е космос” – както каза водещият на спектакъла Любо Нейков.
Посланията за слушателите бяха много и различни. Закачките с публиката – забавни. А преживяването – незабравимо и вълнуващо, на моменти дори разтърсващо.
Светла Вълова-Директор на СОУ "Христо Ясенов"- гр. Етрополе получи "Кристална звезда" за изключителен принос при организирането и осъществяването на проект "Фортисимо в клас".


От сърце благодарим на екипа на „Фортисимо клас” и фондация „Америка за България”, с чието съдействие беше осъществен концерта и обучението на учениците от СОУ „Христо Ясенов”. Високо ценим професионализма и таланта на участниците, които ни заредиха с положителни емоции и обещаваме да слушаме музика. За нас тя вече не е само съчетание от звуци, но и образ.  


Текст: Стефка Станева


На снимките са ученици и учители от СОУ „Христо Ясенов”- гр. Етрополе и участниците и организаторите на проекта „Фортисимо клас”