София е на второ място като град по броя на опитите за самоубийство в страната, пише в анализа за потребностите на населението в столицата от психично-здравна помощ на Общинската стратегия за психично здраве.

Според публикуваните данни 64 на всеки сто хиляди жители са направили опит да се самоубият, което нарежда столицата на второ място след област Шумен, където относителният дял на опитите за самоубийство е 81 на сто хиляди жители.

Около 6000 софиянци страдат от шизофрения, а 9200 пенсионери са с деменция, свързана с болестта на Алцхаймер.

Според анализа в стратегията 25 000 жители на града имат някаква степен на умствена изостаналост.

Обслужването на психичното здраве на населението на столицата, в която са съсредоточени 16 процента от общото население на страната, е поето от 84 психиатри, работещи по договор с НЗОК, което, съотнесено към броя на жителите, е 1:14 662.

Общият брой на психиатрите в страната е 437, сочи стратегията.

В целите, посочени в стратегията, са разкриването на центрове за кризисна интервенция, разкриването на защитени жилища, центрове за социална рехабилитация и интеграция на лицата с умерено изразена дисфункция, разкриването на дневни центрове и на домове за временно настаняване /до месец/.

Според стратегията в средносрочен план трябва да бъде създадена и база данни за лицата с тежки психични разстройства, която да бъде платформата за оценката на резултатите на ниво "пациент - служба - община".

Освен това ще се работи и по програма за психичното здраве на учениците в столичните училища.