Каква е тази прокоба, та децата ни да стават убийци. Този въпрос не дава мира на жителите на Момчилград за втори път през последните три години. Само преди броени дни 15-годишният Константин и по-големият с 2 г. Денис пребиха до смърт 40-годишния бивш старшина Митко Чаушев. Жестоката проява на тийнейджърите навя спомена за разстрела на общинския лидер на НДПС и майстор-ключар Ахмед Хайрула от 30 ноември 2004 г. В мразовитата зима тогава 17-годишният Денис Фаик надупчи хладнокръвно с 9 куршума значително по-възрастния мъж. Място на екзекуцията бе село Балабаново, на няколко километра от Момчилград.
По ирония на съдбата "тройката" отново почерни 10-хилядния град. Три години по-късно, на 30 септември, двама ученици пак отнеха живот. Този път с юмруци и ритници, като единият е адаш на предишния невръстен убиец.
Днес вече 20-годишният Денис Фаик излежа присъдата си от година и шест месеца и кара чисто ново "Ауди", подарък от баща му. "Още неизстинал неговият нар в кауша, там ще легне неговият съименник. Още една случайност, която намира своята закономерност в суеверието на родопчани.
През 2004 г. хората недоумяваха как едно 17-годишно хлапе може да дръпне спусъка съвсем хладнокръвно. Градът жужеше като кошер. Търсеха се политически мотиви, хвърчаха коли с буркани. Наяве излизаха сензационни разкрития за куфари с важни документи, касети с компромати и пари. Обяснението на полицията беше, че Ахмед Хайрула изнудвал невръстния Денис заради някакъв видеозапис, на който ученикът и гаджето му били снимани в интимни пози. На няколко пъти крънкал младежа с по 100-200 лв., които той крадял от магазина на баща си. Накрая поискал 10 000 лв., за да унищожи доказателството. Денис му определил среща извън Момчилград, край Балабаново. Шантажираното момче знаело, че Хайрула държи "Макаров" в гаража си, и го взел, преди да тръгне. После изпразнил пълнителя в изнудвача. Ден по-късно тийнейджърът призна за деянието, така както направиха в неделя Константин-Коча и по-малкият Денис. Техният земляк Фаик обаче също беше малолетен и не успяха да го осъдят.
Странно или не, малко преди убийството преди три години бе разбит канал за трафик на дрога. Спецовете от наркоотдела напипаха голямо количество амфетамин в лека кола. Не стана ясно кой и как бе разбрал за канала. Но в Кърджалийско усилено се говори, че Момчилград е център на наркотрафик от изток. И че тук били най-много наркоманите на глава от населението. Последва разстрелът на ключаря, а месец по-късно пламна къщата на родителите на Денис. Разбира се, официално нямаше никаква връзка между трите инцидента.
И ако тогава хората смятаха, че Фаик е разглезен от заможните си родители и се е чувствал недосегаем, то сега нещата не стоят по този начин. Константин и приятелят му са известни с разхайтеността си. Факт е, че на няколко пъти са подавани жалби срещу тях в Агенция за закрила на детето. Известни са и на Комисията за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни с многобройните си кражби. Денис дори често се хвалел, че така си вади хляба. Но незнайно защо не са взети никакви мерки. Пушели "трева", може би взимали и по-силни опиати, твърдят техни познати. Момчилградчани дори са убедени, че в нощта на убийството са били дрогирани. Момчетата изпитали садистично удоволствие от млатенето на самотния екссержант алкохолик. Градска тайна е, че са правили клип с телефон на побоя. И са го показвали на авери в бара, където отишли след това. Техен приятел обаче ги "изтропал" на полицаите, които реагирали мигновено и прибрали видеоматериала, преди да стигне до други хора. "В тази тяхна компания няма приятели, вечно гледат да си направят мръсотия", коментира момчилградски тийнейджър бандата на Константин-Коча и Денис.
Дали двамата тийнейджъри са осъзнавали какво вършат, пребивайки 40-годишен мъж до смърт, не е ясно. Истина е само, че гледат как 20-годишният техен съгражданин килър с новото му "Ауди" е на свобода въпреки деветте куршума в тялото на ключаря Ахмед Хайрула. И че нито семейство, нито училище, нито държавни институции са взели мерки, за да предотвратят второто убийство за последните три години, извършено от невръстни килъри.