Най-честият използван сценарий при телефонните измами продължава да бъде за пострадал роднина, който се нуждае от спешна и скъпоструваща операция. При научаването на такава изненадваща новина получателите на обаждането - обикновено възрастни хора, изпадат в силен стрес и забравят да позвънят на въпросния роднина, бързо събират всичките си налични спестявания и ги предават на измамниците.


В повечето случаи потърпевшите изпитват неудобство да споделят на своите близки за случилото се. Сигналът за извършената измама се подава в полицията с голямо закъснение, което допълнително затруднява работата по установяването на извършителите.


Друг използван сценарий е искане на пари за ваксини или за внасяне на гаранция на роднина, извършил престъпление.
Това, което могат да направят гражданите при получаването на подобни обезпокоителни обаждания, е спокойно да го довършат разговора, без да дават признаци, че са усетили, че става дума за измама, а след приключването му веднага да позвънят в районното управление.


При получаване на обаждане от непознати в никакъв случай да не назовават имена и лични данни. Вместо това веднага да влязат във връзка с въпросния роднина, споменат в обаждането, за да се уверят лично дали това е истина. При всички случаи, когато гражданин е станал жертва на телефонна измама, трябва незабавно да се обърне към най-близкото районно управление. Това важи особено и за неуспешните опити за измама.


Обикновено потърпевшите са на такава възраст, че не могат да вникнат в това, което им се случва по телефона. Затова е наложително постоянно да им се напомня да не се доверяват на позвънявания от непознати.


Ръководството на РУ – Ботевград апелира към гражданите периодично да предупреждават своите възрастни близки за възможността да станат жертва на измамници по телефона, като спокойно им обяснят как да реагират и да действат при получаването на обезпокоително обаждане.


Ръководството на полицията призовава жителите на общината да не се колебаят да подават своевременно сигнали за всичко обезпокоително или съмнително, което са забелязали. Навременно подаденият сигнал, дори за необичайния лай на дворното куче, може да е от голяма полза за предотвратяването на престъпно намерение.
Телефоните за връзка с РУ- Ботевград са 0723 66411 и 0723 66424, както и национален телефон 112, напомнят от полицията.