Управата на Община Мездра е изпратила писмо до кмета на Ботевград Георги Георгиев, в което го призовава да се извини публично на децата от Мездра, които нарече „смачкани, такива без самочувствие, унижени”, на техните родители и учители. Писмото е адресирано и до Общински съвет – Ботевград. То е подписано от инж. Николина Кътовска – временно изпълняващ длъжността кмет на Община Мездра и от инж.Делян Дамяновски – председател на ОбС – Мездра.
Копие от писмото е предоставено на botevgrad.com за публикуване. В него се казва: 
      
Г-Н ГЕОРГИЕВ,
Присъединяваме се към широкото обществено възмущение на гражданите на община Мездра, предизвикано от Вашето обидно изказване по адрес на деца от гр. Мездра, гостували преди известно време в с. Рашково, наречени от Вас „смачкани, такива без самочувствие, унижени” при представянето на Вашия Годишен отчет пред ботевградчани на 28.01.2015 г. Децата на Мездра в никакъв случай не са „смачкани, без самочувствие и унижени”, за което говорят множеството техни успехи и престижни награди в сферата на образованието, науката, културата и спорта, както на национално, така и на международно ниво.
Демонстрирайки пренебрежително отношение и използвайки обидни квалификации към малките изпълнители - Ваши гости, пристигнали, за да допринесат за укрепване на културните връзки между нашите две съседни общини, именно Вие сте този, който ги унижава, при това безпардонно и без всякаква причина.
Изразяваме огромното си недоумение и справедливо негодувание от тази груба и недостойна Ваша постъпка. Ето защо Ви приканваме незабавно да се извините публично на децата, на техните родители и преподаватели!