Сензационен обрат в последната секунда донесе успеха на Благоевград


Академик Благоевград спечели дербито на 14 кръг в А група. Тимът на Божидар Гьорев се наложи изключително драматично като домакин на Академик София с 65-64, а Ивко Ивков се прeвърна в истински герой на мача. След като тази седмица той имаше ключова роля за изнендващата победа на Левски над Лукойл Академик в НБЛ, днес той победи и втория тим на "студентите". Юношата със сигурност ще помни дълго този мач, след като вкара победния кош на своя тим след обрат в последната секунда на мача. Благоевградчани изоставаха цели 3 части, а успяха да обърнат едва в последната секунда в уникален сблъсък. Така тимът на Академик Благеовград излиза на пето място във временното класиране с актив 9-3, а тимът на Академик София са шести с баланс от 7 победи и 6 поражения. В следващия кръг предстои още едно дерби за тима на Благоевград, който гостува на четвъртия в класирането - съименника от Пловдив, а тимът на Иван Коцев посреща Шумен у дома.


Домакините от Благовград започнаха силно в началото като поведоха с 12-5 и задържаха минимален аванс само през първия период. Във втората част обаче гостите от Академик София обърнаха и на почивката поведоха с 5 точки при 36-31. Те запазиха водачеството си до края на мача. 2 минути преди края гостите водеха със 7, а Академик Благоевград започнаха постепенно да стопяват пасива си. Така те обърнаха едва в последната секунда със сензационен кош на Ивко Ивков, който донесе успеха на своя тим.


Юношата на Балкан и любимец на "сините" фенове от Левски Ивко Ивков се превърна в истински герой този мач, а след него завърши с 28 точки и 6 борби. Филип Каменов записа 14 и 6 борби, а 8 точки и 9 борби на сметката си остави Георги Станков.


За Академик София Крис Минков бе най-резултатен с 23 точки. Александър Илиев завърши с 16 точки и 8 борбии, а дабъл-дабъл от 10 точки и 11 борби записа капитанът Николай Грозев.


ИУ - Академик Варна (112-62)


В друг мач от 14 кръг на А група два варненски тима се изправиха един срещу друг, но резултатът бе очакван.


Тимът на Икономическия университет се наложи категорично над своя съперник Академик Варна със 112-62, след като водеше със значителна разлика през целия двубой. Така тимът на ИУ запази първо място в класирането на А група с актив от 11 победи и 2 загуби, а другият варненски тим все още е без успех в първенството. В следващия кръг обаче ИУ ще има тежък мач с втория в класирането Чавдар Троян, а Академик Варна гостува на Дунав Русе.


ИУ пое контрол в мача като още в началото поведе с 12-2 и спечели първата част с 10 точки преднина. През втория период те постепенно увеличиха аванса си и на почивката вече водеха с разлика от над 20 точки при 57-33. През второто полувреме не се случи нищо по-различно, а разликата постепенно нарастваше. След третия период тя стана почти 40 точки, а след края на мача бе вече 50.


Антон Диков бе най-резултатен за победата с 19 точки и 6 борби, а Росен Софрониев и Денислав Вутев добавиха по 17, като вторият имаше и 9 борби. Георги Янков отбеляза 13 точки, а 12 добави Хакан Сербезов.


За Академик Варна капитанът Цветомир Куртев бе най-резултатен със 17 точки, а 15 записа Желеслав Ненков.


Дунав Русе - Делфин Бургас (90-66)


В друг мач от 14 кръг на А група Дунав победи също без проблем като гост тима на Делфин Бургас.


Русенци се наложиха убедително с 90-66, след като това водеха значително през целия двубой. Това е девета победа за тях като в момента те делят трето място в първенството с Академик Пловдив и имат актив от 9-4. Бургазлии са девети с актив 2-10. В следващия кръг Дунав гостува на Академик Варна, а Делфин почива.


Мачът започна оспорвано, но само до средата на първата част, след която гостите от Русе направиха серия от 11-2 и излязоха с 8 напред след първата част. През втория период те задържаха аванс и на почивката водеха отново с 10 при 37-27. През второто полувреме домакините от Бургас тотално загубиха сили и допуснаха пасив от 25 точки, а в последната мачът просто се доиграваше и русенци записаха убедителна победа.


Ростислав Тончев бе най-резултатен за победата на Дунав Русе с 15 точки. Денис Титов и Николай Николов записаха по 14, а капитанът Герасим Николов записа 13. Лъчезар Радев и Евгени Хаджирусев отбелязаха по 12 точки. Васил Михайлов също изигра много силен мач и завърши с 8 точки, 12 борби и 7 асистенции.


За Делфин най-много 14 точки реализира Стефан Кесов, а 11 отбеляза капитанът Евтим Банев.


 


Снимка: LAP.BG