По време на днешното извънредно заседание на ОбС, на което бе дебатирана темата за тежкото финансово състояние на Ботевград, съветникът Иван Гавалюгов направи две предложения. Едното бе местният парламент да внесе сигнал до Окръжна прокуратура за наличие на данни за престъпления във ВиК. В тази връзка съветникът посочи фактите от ревизионният доклад на НАП, които говорят за източване на общинското дружество.
Второто предложение бе да се внесе искане в Сметната палата за извършване на одит във ВиК. „Както стана ясно от одитния доклад на Сметната палата, в общината няма звено „Вътрешен одит”, аргументира се Гавалюгов.
Двете предложения бяха подложени на гласуване, но не събраха достатъчен брой гласове. От присъстващите съветници 17 гласуваха „против” и 7 „за”.
Въпреки нежеланието на съветниците от управляващото мнозинство за извършване на сериозни и независими проверки във ВиК, които да покажат какви са причините и има ли виновни длъжностни лица за финансовия крах на дружеството, колегите им от опозицията ще сезират Прокуратурата и ще внесат искане в Сметната палата още утре.