Община Ботевград е внесла сигнал в Прокуратурата срещу заместник-кмета в предишното общинско управление – Цанко Цанов. Това съобщи пред местните медии днес кметът Иван Гавалюгов. 


Сигналът е във връзка с вдигане на запора по сметките на най-големия длъжник на общината – Ангел Стойчев, който е собственик на терен с площ 170 764 кв.м – част  от бившия завод за автобуси „Чавдар”. 


„През 2013 година Община Ботевград е предприела едни нелогични странни действия по вдигане на запор по сметки на най-големия длъжник. Най-вероятно там би трябвало да има някакви средства. По молба на тогава изпълняващия длъжността кмет – Цанко Цанов, държавният съдия-изпълнител е вдигнал запора по две сметки на Ангел Стойчев. Само месец след това титулярният кмет Георги Георгиев е внесъл писмо, с което е поискал продължаване на процедурата и налагане на запор върху въпросния имот, който в момента е предложен за втора публична продан от съдия-изпълнител плюс приходи и доходи от трудови възнаграждения на Стойчев”, обясни кметът Иван Гавалюгов. Според него по този случай има сериозни данни за извършено престъпление. 


„Внесохме сигнал до Прокуратурата да разследва случая и да провери най-вече имало ли е налични средства по запорираните сметки, по които община Ботевград е поискала вдигане на запора, и в какъв размер. За да не се окаже, че е имало сериозни средства, които държавният съдия-изпълнител е трябвало да изтегли и да обезпечи вземането на Община Ботевград. Сигналът е срещу Цанко Цанов, тъй като той е лицето, подписало искането. Дали той е само изпълнител или и инициатор – това ще установят разследващите органи", каза още Иван Гавалюгов.


„Силно се надявам реакцията на Прокуратурата да бъде мигновена. Да няма никакво традиционно протакане. Във връзка с това ще дам един пример: На база на някакви анонимни сигнали за нередност с доставката на апаратите за отделението по хемодиализа в МБАЛ Ботевград, бях два пъти разпитван. А всъщност процедура по тази доставка въобще не беше започнала. Управителят на болницата също беше разпитван, както и лекари. Случаят приключи много бързо. Реакцията на Прокуратурата ме учуди, тъй като бе изключително бърза в сравнение с реакции по други казуси, и то доста сериозни, с конкретни аргументи и с ясни податели”, добави кметът.