Предлагаме пълния текст на писмото на Управляващия орган по оператвина програма "Околна среда", адресирано до кмета Георги Георгиев, в което са посочени мотивите за налагане на 25%-ната финансова корекция на проекта за изграждане на градска пречиствателна станция за отпадни води.


Ще припомним, че и на двете извънредни сесии на ОбС, касаещи поемането на общински дълг, с който да се финансират довършителните дейности по изграждането на пречиствателната станция за отпадни води, Георгиев изказа учудване и възмущение от наложената серизона санкция, тъй като Управляващият орган не се бил мотивирал, а просто информирал, че налага финансова корекция. Оказва се обаче, че това съвсем не е така, и Министерството съвсем аргументирано е обосновало наложените санкции. Тази информация обаче, не бе предоставена на съветниците, въпреки изричното им желание да се запознаят с нея, но благодарение на настойчивите им опити да получат достъп до съответните писма и документи от общинската администрация, в крайна сметка усилията им се увенчаха с успех и покритата информация излезе наяве.


Ето какво гласи едно от писмата:


ДО Г-Н ГЕОРГИ ГЕОРГИЕВ
КМЕТ НАОБЩИНА БОТЕВГРАД
2140 гр. Ботевград, пл. "Освобождение" N:16

копия ДО Г-ЖА КАРИНА  КАРАИВАНОВА


ДИРЕКТОР НА ДИРЕКЦИЯ ,,НАЦИОНАЛЕН ФОНД" И РЪКОВОДИТЕЛ НА СЕРТИФИЦИРАЩИЯ ОРГАН 1040, гр. София, ул."Г.С.Раковски" №102

ДО ОТДЕЛ "ФИНАНСОВА ДЕЙНОСТ"


ГЛАВНА ДИРЕКЦИЯ ОПОС
ОТНОСНО: Налагане финансова корекция във връзка с извършен повторен преглед на договори с изпълнители по проекти, финансирани по оперативна програма "Околна среда 2007-2013 г.", които попадат над праговете по Директива 2004/18/ЕС

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ГЕОРГИЕВ

Във връзка с получено писмо ARES (2013) 3574478 от 27.11.2013 г. от Главна Дирекция "Регионална и урбанистична политика" на Европейската Комисия, Управляващият орган на оперативна програма "Околна среда 2007-2013 г."  изпълня план за действие, включващ корективни мерки с оглед възстановяване на процедурите по разглеждане на междинни искания за плащане от страна на ЕК по опос. Като част от цитирания план за действие, УО на ОПОС извърши повторна управленска верификация на всички обществени поръчки, попадащи над стойностните праговете по Директивите на ЕС за обществени поръчки, по които има декларирани разходи към ЕК за периода от 2010 г. до 2013 Г. включително. 


При извършения повторен преглед процедура за обществена поръчка, проведена от община Ботевград по Договор за безвъзмездна финансова помощ № DIR-51011116-C040/24.08.2012 г. с , и с №BGl61PO005-1.0.06-0054-C0001 от ИСУН и сключен договор №DIR-51011116-С040-S01/23.04.2013г., с избраният изпълнител Консорциум "ЕРС­-ХИДРО", се констатира следното нарушение: 


"Методиката за оценка на офертите е субективна и неясна" позволяваща интерпретации и необективен подход при прилагането й, Същевременно констатациите на АОП по отношение на методиката не са отразени от възложителя и не е извършена промяна в условията на чл.27а. ал.З от ЗOП. Поради изложеното е прието, че е налице порок, който да дава основание да се счита степента на нарушението като съществено, тъй като при прилагането на методиката не са установиии силните и слабите страни на всяко едно от оценените предложения, предвид неяснотата при сформиране експертната оценка от страна на комисията. Не може да не се отчете и факта, че по процедурата са били подадени 3 оферти, 2 от които са били реално оценени по техническия показател от методиката. Това обстоятелство обуславя заключението, че методиката е проявила "възпиращ ефект", а броя на оценените дава основание да се счита, че не е налице достатъчна конкурентна среда, за да се осигури сравняемост на предложенията, така, че да се постигне целта на избрания за възлагане критерий. Доколкото обаче, при извършената повторна проверка се установява, че са налице ограничителни изисквания, констатирани на предварителния контрол за законосъобразност от АОП, и същите не са отчетени от възпожителя, както и че към извършената с оглед променения подход на одитния орган повторна проверка се установява наличие и на други ограничителни изисквания, неидентифвцярани и некоментирани от АОП, които е възможно да са препятствали неустановен кръг потенциални участници /понастоящем са депозирани оферти единствено и само от обединения/, то отдел ПК предлага на основание т.6 и т.7 от Насоките да се наложи 25% финансова корекция на договора за възлагане. При определяне размера на финансова корекция следва да се отчете и фактът, че неправомерно възложителя е редуцирал срока по чл.64, ал.1 от ЗОП като се позовава на публикувано предварително обявление, което обаче не е изпратено в изискуемия в ал.2 период". 


За констатираното нарушение и съгласно чл. 65, ал.1, т.10 от Обшите условия на сключения ДБФП и т.б и т.7 от Насоките се определя финансова корекция в размер на 25 % от стойността на сключения договор №DIR-51011116-С040-S01/23.04.2013г. 


С уважение,
Спиридон Александров
ръководител на УО на ОПОС