След като мнозинството в ОбС Ботевград съвсем очаквано не прие предложението за внасяне на Искане до Сметната палата, с която да се изиска проверка на дейността на общинското ВиК дружество, то групата общински съветници, направила предложението, реши самостоятелно да сезира националния одитиращ орган.


Пълният текст на внесеното искане гласи:


Уважаема г-жо Председател,

Поради изключително тежкото общо състояние на общинското търговско дружество „ВиК Бебреш“ ЕООД гр. Ботевград, и  в опит да променим в положителна посока дейността и състоянието на общинския ВиК оператор, се обръщаме към Вас за съдействие, в качеството Ви на Председател на Сметната палата на Република България.

„В и К Бебреш „ ЕООД е търговско дружество със 100 % общинска собственост на капитала и основнатa му дейност е извършване на водоснабдителни и канализационни услуги за населението на община Ботевград. През последните няколко години се наблюдава трайна негативна тенденция към влошаване както на функционалното, така и на финансовото състояние на дружеството. Въпреки, че общинският В и К оператор има естествен монопол в сферата на предоставяне на водоснабдителни и канализационни услуги на територията на общината, той постоянно трупа нови сериозни задължения към НОИ, НАП, Басейнова дирекция, Напоителни системи и различни контрагенти, сумата на които задължения към настоящия момент надхвърля 1 000 000 лв., което вече надвишава 70 % от годишните  приходи на дружеството.  В резултат на натрупаните и необслужвани дългове, сметките на „В и К Бебреш“ са запорирани и то практически няма достъп нито до външно кредитиране, нито може да участва в търгове за изпълнение на обществени поръчки. През 2014-та година Националната агенция по приходите извърши финансова ревизия, при което състави ревизионен доклад с последващ ревизионен акт, с което допълнително задължи общинското търговско дружество да внесе в приходната агенция близо 340 000 лв. данъци и лихви. След извършените обстойни проверки, включително и насрещни такива, проверяващите  лица констатират наличието на плащания за няколкостотин хиляди лева по фактури, издадени от различни търговски контрагенти на дружеството, срещу които фактури реално не са извършени услуги и не са предоставени стоки. 


Вътрешен контрол на дейността на общинския ВиК оператор от страна на Общинска администрация Ботевград практически не се осъществява, тъй като от 2008-ма година звеното за вътрешен одит в ОА Ботевград е ликвидирано. По искане на общинския кмет и с Решение № 324 на ОбС от 25.09.2008 г. са премахнати длъжностите „главен вътрешен одитор“ и „ младши вътрешен одитор“ , а на тяхно място е утвърдена единствено длъжността  „стажант-одитор“, който не притежава нужната правоспособност самостоятелно да  изготвя и заверява планове и доклади по конкретни одитни ангажименти. Понастоящем единствената щатна бройка в звеното 'Вътрешен одит“ , и то на стажант-одитор, се заема от лице, което има пряка роднинска връзка с управителя на „ВиК Бебреш“ , като управителят се явява  баща на стажант-одитора. Както поради липсата на необходимите законови изисквания, така и поради наличието на конфликт на интереси, адекватен и коректен вътрешен одит на дейността на общинското дружество от страна на общинска администрация Ботевград не е извършван и не може да бъде извършен, докато не се възстанови дейността на звено „Вътрешен одит“,  съсгласно начина и изискванията, определени в Закона за вътрешния одит в публичния сектор.


Предвид гореописаното изключително лошо финансово и функционално състояние на общинското дружество, и най-вече поради обективната и субективна невъзможност на звеното „Вътрешен контрол„ в ОА Ботевград да извърши адекватен одит на дейността на дружеството, както и с оглед правомощията на представляваната от Вас институция Сметна палата на Репулика България, бихме желали да извършите проверка за съответствие при финансовото управление  на общинското търговско дружество „ВиК Бебреш“ ЕООД гр Ботевград  за периода 01.01.2008 г. - 31.12.2014 г. Убедени сме, че извършването на един професионален и независим одит на дейността на общинският ВиК оператор, ще покаже слабостите и лошите практики в неговото управление, довели до лошото му общо състояние. Изготвянето на правдоподобен и коректен одитен доклад ще даде възможност на Общински съвет Ботевград, използвайки законовите си правомощия, да вземе необходимите решения, които да спомогнат за оздравяване на дружеството и за подобряване на неговото функционално и финансово състояние.


Искрено се надяваме, че ще уважите нашето желание и ще намерите необходимите законови и административни възможности да реализирате извършването на исканата проверка в разумен срок.