Огромен скандал се заформя около реализацията на проекта, по който бе изградено регионалното депо за неопасни битови отпадъци, изградено с европейски средства по оперативна програма „Околна среда“ и пуснато в експлоатация през есента на 2012-та година. Проверка, извършена от Сметната палата, е констатирала многократно завишаване на планираните и изплатени средства за извозване на скалните почви, добити при изкопните дейности на двете клетки на депото. Необоснованото завишаване на бюджета на проекта е с над  1 300 000 лв. Според доклада на одиторите, извършили обстоен преглед и анализ както на документацията, така и на фактически изпълнените денойности по проекта, планираните средства за извозване на изкопаните земни маси са разчетени напълно произволно, без предварително да е определена площадката, на която те ще се депонират. В бюджета на проекта, както и в сключения с изпълнителя договор, са заложени цени за извозване на 1 куб. м на разстояние до 10 км от обекта. В последствие обаче, след сключване на договора за изпълнение, със заповед на кмета на Ботевград е определен общински имот, в който да се депонират скалните маси, добити при изкопните дейности, който имот се намира в непосредствена близост до депото. Въпреки че реалното разстояние, на което са  извозени и депонирани излишните скални почви е в имот, намиращ се само на 300-500 м. от двете клетки на депото, Община Ботевград изплаща за тази дейност по цени за извозване на максимално предвиденото по проекта разстояние - 10 км. С това си действие възложителят е допуснал необосновано завишаване и изплащане на европейски средства, заключават проверяващите одитори. Оригиналният текст на доклада на одитния екип, обследващ и анализиращ дейностите по изграждане на регионалното депо в частта, касаеща извозването на земните и скални почви, гласи: 


1. Предвидено по проект:



  • превоз на земни почви до 500 м. на депо за запръстяване – 68 000 м3

  • цена за превоз на 1 куб. м.  в зависимост от извозното разстояние - 0,50 лв.

  • стойност на превоза според планираното извозно разстояние – 34 000 лв.




  • превоз на излишни скални почви до 10 000 м. на депо – 403 400 м3

  • цена за превоз на 1 куб. м.  в зависимост от извозното разстояние - 3,82 лв.

  • стойност на превоза според планираното извозно разстояние – 1 540 988 лв.


2. Налагаща се, но неизвършена актуализация, съобразно фактическото извозно разстояние: 



  • превоз на излишни скални почви до 500 м. на депо – 403 400 м3

  • цена за превоз на 1 куб. м.  в зависимост от извозното разстояние – 0,50 лв.

  • стойност на превоза според планираното извозно разстояние – 201 700 лв.


Разлика:  1 540 988 лв. - 201 700 лв. = 1 339 288 лв.


Въз основа па представените документи, направения анализ и извършената проверка на място, са изведени следните изводи: 


- Проектирането на извозните разстояния не е съобразено с действителното разстояние до площадката за депониране. тъй като местоположението й е определено през м. януари 2011 г. Не са предприети необходимите действия за реално отразяване на разходите за превоз на скални почви, оскъпило бюджета на проекта с над 1 300 000 лв . по вина на възложителя,  наетата за извършване на предпроектното проучване фирма и Управляващия орган, в лицето на Междинното звено по ОПОС, допуснали да се сключи договор и се изплатят разходи за 20 пъти по-големи извозни разстояния от действителните. 


В тази връзка, и след извършените проверки на терен, проверяващите служители на Сметната палата  в доклада си задават следния въпрос:


Защо е проектиран извоз на скални почви на разстояние 10 000 м. без да е била утвърдена площадката върху която ще се депонира изкопаната земна маса ? Защо е допуснато съставянето на бюджет по договора за безвъзмездна финансова помощ №DIR-592114-1-10 със завишени показатели, водещо до заплащане на разходи за транспорт по недействителни разстояния? 


Изнесените данни в този одиторски документ, направените заключения и зададените въпроси от одиторите, без съмнение дават сериозно основание на Прокуратурата да се заеме със случая. Но тук идва може би най-скандалният момент в цялта проверка. Тези съвсем конкретни данни и изводи, направени в доклада на проверяващите регионалното депо, изобщо не попадат в окончателния одитен доклад за извършената проверка на съответствие при финансовото управление на Община Ботевград. Или по точно - тези конкретни факти и обстоятелствата съвсем озадачаващо и доста съмнително са смекчени откъм фактология и като че съвсем „услужливо“ и удобно за някой са пропуснати именно текстовете с конкретните изчисления за изплатените нереални извозни разстояния, като целият казус е отразен по следния начин:


Проектирането на извозните разстояния  е извършено произволно, без да е била определена площадка за депониране на изкопаната земна маса. Обективирането й е извършено с писмо от кмета на общината през м. януари 2011г. – след провеждане на процедурата за възлагане на обществената поръчка и сключване на договор с избрания изпълнител. Не са предприети необходимите действия за отразяване на реалните  разходи за превоз на скални почви, по вина на възложителя, наетата за извършване на предпроектното проучване фирма и Управляващия орган, в лицето на междинно звено по ОПОС, допуснали да се предвидят разходи  за 20 пъти по-големи извозни разстояния от действителните.


Веднага прави впечатление, че в така описаната ситуация, освен че е пропусната особено важната конкретна сума, с която необосновано е завишен бюджетът на проекта - над 1 300 000 лв., съвсем не случайно е пропусната и най-важната констация от документа на одиторите. А тя е, че вината на посочените лица  не се изразява само в неправилното планиране на разходите, а най-вече се състои в това, че не са извършили очевадно наложителните актуализации на финансовите параметри, свързани с този разход, и са „ ..допуснали да се сключи договор и се изплатят разходи за 20 пъти по-големи извозни разстояния от действителните.“

Одитният документ, в който с подробности са описани извършените проверки и направените констатации от екипа одитори, проверили регионалното депо, е неразделна част от документацията към одитния доклад, и бе изискан от Сметната палата от група общински съветници от ОбС Ботевград по реда на Закона за достъп до обществена информация. Опитът да се прикрият данните и конкретните суми, според които е допуснато неправомерно завишаване и изплащане на над 1 300 000 лв, е изключително скандален и поражда редица съмнения и въпроси относно мотивите, подбудите и заинтересованите от това прикриване лица и организации. Всички тези въпроси трябва да намерят своите категорчни отговори след извършването на пълно и качествено разследване от страна на Прокуратурата, която вече е сезирана както за конкретните данни и констатациите в доклада на одиторския екип, извършил проверка на дейностите, свързани с регионалното депо, така и за тяхната  липса от  окончателния одитен доклад.


Предвид гореизложените факти и обстоятеслтва вече започва да се изяснява една от възможните причини за   внесената от Георги Георгиев докладна до ОбС Ботевград, с която спешно иска от общинските съветници да разрешат продажба чрез търг с тайно наддаване на цялото количество скални и земни маси,  добити при изкопните дейности при строителство на депото, възлизащи  на цели 558 хил куб. м. Именно на онези излишни   скални почви, извозени и депонирани на 300 м. от депото, а изплатени по цени  предвидени за извозване на 10 км разстояние. Посоченият от вносителя на докладната наивен аргумент, че "към тях ще бъде проявен добър инвеститорски интерес" изглежда доста общ, неясен и откровено съмнителен. Трудно може да си представим наличието на реален инвеститорски интерес към такова огромно количество скални и земни почви, отчитайки факта, че към настоящия момент в района на Ботевград, че дори и в съседните общини, не се извършват такива мащабни строителни дейности, за чиито нужди са необходими тези стотици хиляди кубика. А и неотдавна  кметът заяви, че Общината възнамерява да предложи тези земни маси на строителите на високоскоростния четирилентов път Ботевград-Мездра. Към днешна дата обаче финансирането на този проект не е осигурено и времето за реализацията му остава за неопределен бъдещ момент, така че и тази възможност засега отпада. В този ред на мисли все по-основателни изглеждат подозренията, че Георгиев, изпълнявайки добре заученото и често изполвано движение "бягам пред вятъра", се опитва да изпълни поредната маневра от „висшия пилотаж“, с която се надява да се „измъкне“ от неудобните и неприятни въпроси, на които изглежда ще му се наложи да отговаря.


Докладът на преоверяващите одитори, съдържащ пълната информация и анализи от извършените проверки на изпълнението на проекта за изграждане на регионалното депо, може да изтеглите тук