Валентино Маринов Дилов се класира на първо място в училищния кръг на Петото национално състезание по правопис на английски език Spelling Bee, което се проведе вчера в ОУ“Васил Левски“ - Ботевград. Валентино Маринов спелува правилно думата lazy и победи Александър Мирославов Маринов, който се класира на второ място. И двамата ученици се класират за регионалното състезание, което ще се проведе на 18 април в София. Националният кръг на състезанието ще се състои на 10 май в хотел Хилтън в София.


Spelling Bee е състезание, в което участниците спелуват (от англ. spelling), т. е. произнасят буква по буква различни думи на английски език. 


Целта на състезанието е да повиши интереса на учениците към изучаването на английски език и да подобри знанията им чрез забавни и интерактивни дейности. В България състезанието се провежда за първи път през 2011 г. по идея на доброволци от Корпус на мира. Победител в миналогодишното състезание е  тринадесетгодишната Катерина Петрова от НСОУ „София”, гр. София. 


Състезанието се организира от Фондация “Корпус за образование и развитие-КОРПлюС”. То се осъществява в партньорство с Фондация „Америка за България”, Посолството на САЩ и под патронажа на Министерството на образованието и науката. 


Развитието на състезанието може да следите на www.spellingbee-bg.com и на страницата във Facebook https://www.facebook.com/pages/Bulgarian-National-English-Spelling-Bee/130534310346449?ref=hl.