Дванадесет общински съветници от ОбС Ботевград внесоха сигнал до Върховна Касационна Прокуратура, до Дирекцията за защита на финансовите интереси на Европейския съюз – АФКОС, както и до още няколко инстанции, с който сигнализираха за наличието на данни са извършени съществени нарушения и злоупотреби, довели до драстично и необосновано оскъпяване на проекта за изграждане на Регионално депо за неопасни битови отпадъци. Тази констатация, подкрепена с конкретни факти и официални документи, е направена от одиторите на Сметната палата, но по неясни причини не е предоставена на компетентните органи за предприемане на съответните действия.


Проверката на проекта за изграждане на регионалното депо е възложена със заповед от 10.01.2014 г. на зам. Председателя на Сметната палата и е във връзка с Питане от група граждани на Ботевград, изпратено до Комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси към Народното събрание.


Пълното съдържание на сигнала е следното:


=============================


До ВКП – отдел VIII „Противодействие на престъпленията против финансовата система на ЕС” – бул. „Витоша” 2

До МВР - Дирекция „Защита на финансовите интереси на Европейския съюз“ (АФКОС) – София 1000, пл. „Света Неделя” 6


Копие: Съвет за координация в борбата с правонарушенията, засягащи финансовите интереси на Европейския съюз


Копие: Комисия за превенция и противодействие на корупцията към МС -гр. София бул. "Дондуков" №1

Копие: Изпълнителна агенция „Одит на средствата от ЕС”
гр. София 1040, ул. „Славянска №4”


Копие: Комисия за борба с корупцията и конфликт на интереси при НС на РБ

Копие: Представителство на ЕК в България
гр. София 1000, ул. Раковски 124


 


С И Г Н А Л


Относно: Установени индикатори на нередности и измами със средства от ЕС


Уважаеми дами и господа Прокурори.


Уважаеми длъжностни лица, ангажирани със защитата на финансовите интереси на Република България и Европейския съюз,


С възмущение и тревога Ви информираме за нередности и злоупотреби, установени в одитен доклад на Сметната палата, които не са представени на компетентните органи за предприемане на съответните действия. Касае се за отклоняване на значителни по размер европейски средства, предоставени на община Ботевград в качеството й на бенефициент по проект DIR-592114-1-10, референтен № 161PO005/09/2.10/02/14, изразяващо се в следното:

1. По време на извършения «Одит за съответствие при финансовото управление на община Ботевград за периода 01.01.2012 – 30.06.2013 г.» е представен работен проект за построяването на регионално депо, с автор гражданско дружество «Мегалит-Рутекс» - изготвен без договор с община Ботевград и без задание от възложителя, съдържащо основните финансово-технически параметри на обекта, като: капацитет на клетките, извозно разстояние до площадката за депониране на изкопаната земна маса, извозни разстояния до определените източници на инертни материали и др. Проектът е съгласуван от главния архитект на община Ботевград на 04.07.2007 г., а година по-късно същият е издал РАЗРЕШЕНИЕ ЗА СТРОЕЖ №158, съобразно разпоредбата на чл.152, ал.1 от ЗУТ – за целия строеж.


На 15.02.2005 г. с Решение ОП-7 на Кмета на община Ботевград е обявена открита процедура „Инженерингова дейност за обект регионално депо за неопасни отпадъци на общините Ботевград, Правец и Етрополе”. На 21.12.2007 г. с писмо № 5300-625 кмета на Община Ботевград уведомява избраният изпълнител „Валмекс“ООД, че поради неосигурено финансиране на обекта се прекратява действието на договора, считано от 21.12.2007 г. Само седмица по-късно, на 28.12.2007 г. със свое решение възложителят открива нова процедура за изграждане на депото - УИН 00257-2007-0024. Поръчката е възложена на „Инфрастрой“. Договорът е прекратен предсрочно на 09.10.2008 г. На 13.10.2008 г. е открита друга процедура за изграждане на депото – УИН 00257-2008-0027, която на 3.11.2008 също е прекратена, „поради нарушения при откриване на процедурата“ на основание чл.39, ал.1, т.6 от ЗОП. На следващия ден - 04.11.2008 г., с решение №ОП-36, публикувано и в Официалния вестник на ЕС, е открита поредната процедура за изграждане на депото – УИН 00257-2008-0030, състоящо се от две клетки, така като е издадено разрешителното за строеж.


В периода до подаване на офертите, със съобщение по Е-mailи прикачен файл, представляващ писмен отговор без изходящ номер, име и подпис на длъжностно лице, закупилите тръжна документация са уведомени, че „всички позиции досежно остойностяването на предвидените СМР в количествени сметки №№ 15,16,17 и 18 от част І „Технологична”, са към втори етап и не следва да се включват към настоящата процедура”. По този незаконосъобразен начин е променен не само предмета на поръчката, намален е обема на предвидените за възлагане СМР, без това да е обвързано с коригиране размера на необходимия финансов ресурс, съобразно извършеното от „Бенч Марк Груп“ ООД предпроектно проучване. На практика с формирания бюджет за две клетки е завършена само една, като е направен и никому ненужен изкоп за клетка 2 (подложен на ерозия и заблатяване), при наличието на сключен между община Ботевград и „Интеладвайзърс” ЕООД договор за предоставяне на консултантски услуги по изготвяне на прединвестиционно проучване, преглед и актуализация на финансово-икономическия анализ на цялата регионална система за отпадъци, изготвяне на технически проект за допълнително оборудване с индикативен бюджет, преглед и актуализация на цялата налична документация и изготвяне на апликационна форма за проект „Изграждане на регионална система за управление на отпадъци в регион Ботевград”, необходим за кандидатстване за финансиране по Оперативна програма „Околна среда 2007 – 20013 г.”


2. При проверка изпълнението на извършените изкопни работи е констатирано, че с протоколи (акт обр.19) е документиран превоз на 403 400 куб. м скални маси на разстояние «до 10 000 м», вместо «до 500 м», каквото е фактически извършеното. Разценките за двете категории извозни разстояния, съгласно офертната КСС на изпълнителя, се различават значително - съответно 3,82 лв. за отразеното по документи и 0,50 лв. за действително установеното по време на одита. Различията са удостоверени със заверен снимков материал и съставен констатитен протокол за резултатите от проверката на място.


Въз основа на установените данни одиторите са направили обоснован извод за преднамерено невярно или неточно документиране на извършените СМР за превоз на излишни скални почви, довело до надплащане на 1 339 288 (един милион триста тридесет и девет хиляди двеста осемдесет и осем) лв. във вреда на осигурената безвъзмездна финансова помощпо ОП «Околна среда 2007-2013 г., съфинансирана от европейския фонд за регионално развитие и от кохезионния фонд на ЕО за проект DIR-592114-1-10.


3.Въз основа на извършената оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС), представена с доклад на «ЕКОЕМ» ООД, одобрена с решение №1-1/2004 г. на РИОСВ София, е дадено задължително указание «По време на строителството да се изпълни изолация, площен дренаж и дренажна система под всички клетки и откоси, като се спазва последователността на строително-монтажните работи, съгласно изготвения проект и се упражнява строг контрол при изпълнението им».


Установено е, че по време на изпълнението на обществена поръчка за изграждане на Регионално депо за неопасни отпадъци (РДНО), между Община Ботевград и «Мегаелит» ЕООД е сключен договор за изработване на работен проект за «Дренажна система за подземни води», представляващ промяна на инвестиционните намерения след издаване на разрешение за строеж на депото. Въз основа на проведена процедура по договаряне без обявление по реда на чл.90, ал.1, т.8 от ЗОП, с изпълнителя на строителството – Обединение «Инфрастрой» е сключен договор за допълнителни СМР на стойност 216 000 лв. без ДДС. В представената оферта е включено и предложение за “залесяване и стабилизиране на 5000 кв. м откоси по обработени склонове”, на стойност 35 000 лв. без ДДС, което тръжната комисия е приела, въпреки, че същото не представлява част от съгласувания проект за построяване на дренажна система. Парадоксалното е, че участващия в комисията външен експерт от агенцията за обществени поръчки, вместо да упражни контрол за спазване на изискването по чл.90, ал.1, т.8 от ЗОП („Възложителите могат да възлагат обществени поръчки чрез процедура на договаряне без обявление самопоради непредвидени обстоятелства” - при условията на непредвидимост и невъзможност допълнителните видове работи да се разделят технически или икономически от предмета на основния договор), е допуснал утвърждаване на незаконосъобразното предложение, при това на цена, надвишаваща над 10 пъти стойността на залесяването извършвано от горските стопанства.


Одиторите са установили и друго нарушение – проведената процедура по ЗОП за построяване на дренажна система за подпочвени води има формален характер, тъй като по по-голямата част от допълнително проектираните СМР са били извършени още преди нейното обявяване.


4. Твърде обезпокоителен факт е, че посочените деяния са извършени с участието или съдействието на редица органи (с възложени за целта или поети по договор контролни функции), тъй като е трудно да се допусне, че е възможна масова проява на некомпетентност от следните длъжностни лица:


- Георги Георгиев - кмет на общината, сключил договор за безвъзмездна финансова помощ DIR-592114-C001/23.11.2011 г., носещ управленската отговорност по ЗФУКПС;


- Красимир Андреев – зам. кмет на общината, ръководител на проекта;


- инж. Петър Петров – ръководител на екип консултанти от Обединение „Ботевград – СУО-2011”, наето от Възложителя с договор за оказване на техническа помощ, в т.ч. за цялостното организиране и структуриране на документацията от началото на строителството до завършване на обекта;


- Анелия Божилова – главен счетоводител на община Ботевград и счетоводител по проекта;


- инж. Симеон Марков – представител на „Агрико консулт” ООД- наетото от Възложителя търговско дружество, изпълняващо функциите на независим строителен надзор по договор от 2009 г.;


- инж. Калоян Панов – представител на Обединение „Мегалит-Рутекс” ЕООД, автор на проекта и осъществяващо авторски надзор върху изпълнението му по договор от 2011 г.;

- инж. Христо Димитров – упълномощен представител на Обединение „Инфрастрой”, изпълнител на обекта;

- инж. Калин Бочуков – представител на Управляващия орган по ОПОС 2007-2013, старши експерт в отдел „Мониторинг”, дирекция ФЕСОС на МОСВ;

- инж. Фейзи Хаджисюлейман – старши експерт в отдел „Финансова дейност”, дирекция ФЕСОС на МОСВ;

- Боряна Петкова - старши експерт в отдел „Финансова дейност”, дирекция ФЕСОС на МОСВ;

- инж. Иванка Съботинова –технически сътрудник към дирекция ФЕСОС


които с подписите си са удостоверили, че „Задълженията по договора за строителен надзор са изпълнени съгласно заложените клаузи и в съответствие с нормативната уредба, изготвяни и подписани са всички необходими документи, съгласно действащите нормативни уредби в Република България” и не са предприели никакви действия, въпреки установеното при проверката, че препоръката им „Община Ботевград да актуализира действащата СФУК, като допълни с подробно разработени процедури за верификация исканията за средства”, не е била изпълнена. Констатацията е съгласувана с началниците на отдели „Мониторинг” и „Финансова дейност”, както и с директора на Дирекция „ФЕСОС”. Нещо повече: въпреки, че през м. ануари 2015 г. Управляващият орган по ОПОС е бил писмено уведомен за установени от Сметната палата нарушения по проект DIR-592114-1-10, същият не е предоставил на провеждащото се журналистическо разследване изисканите по ЗДОИ документи. До момента нямаме информация защо оторизираният орган продължава да не изпълнява задълженията си за които е създаден и дали проявеното бездействие не представлява съзнателно затаяване на информация.


Не можем да намерим логично обяснение и за бездействието на Сметната палата на РБ, която една година след приключването на Одита за съответствие при финансовото управление на община Ботевград, все още не е уведомила компетентните органи за установените индикатори на измами в особено големи размери при строителството на регионалното депо за неопасни отпадъци в Ботевград и не е отговорила на парламентарната Комисия за борба с корупцията, относно резултатите от извършените документални и теренни проверки по отправените й писмени сигнали.В тази връзка считаме за основателни и следните въпроси:1/ Защо констатациите за строителството на депото не са включени в основния доклад, който се публикува на сайта на палатата?; 2/ Какво е предназначението на неоповестения документ - „Приложение №6“, тъй като се оказва, че в приетите през 2014 г. доклади няма такъв тип документ, а в самия одитен доклад няма предшестващи приложения с поредни номера от 1 до 5;


Уважаеми г-н Главен Прокурор,
Уважаеми Дами и Господа Прокурори,
Уважаеми контролни органи в областта на противодействие на корупцията,


Надяваме се, че с вашите бързи и компетентни действия ще направите необходимото за установяване размера на причинените щети и повдигнете обвинение на длъжностните лица, виновни за тяхното допускане. Считаме, че освен възстановяване на законността в конкретния случай, това ще допринесе да измием срама пред своите партньори за извършеното неправомерно разходване на средства от европейските фондове, както и да ги уверим, че сме в състояние сами да се справим с посегателства от подобен характер, независимо от бездействието на посочените контролни органи и институции.


Приложения:


1. Одитен доклад №0200007213, приет с Решение №560/11.12.2012 г.;
2. Приложение №6 за резултатите от извършената проверка на РДНО
3. Придружително писмо за представяне на „Приложение“ №6, с изрично уточнение на установените нарушения и злоупотреби.