Българската столица София е градът с най-ниско качество на живот и най-лоша сигурност в целия Европейския съюз.

Това показват данните от изследването на лондонската консултантска къща "Мърсър", предоставени на вестник "Монитор". Компанията изготвя годишна класация на големите градове по света по показателите качество на живот и персонална сигурност. И в двата списъка София е най-ниско класираната столица на държава в ЕС, изоставаща значително от Букурещ.

Едномилионният български град заема 117-о място в света по качество на живот, отстъпвайка с една позиция спрямо 2007г.

Непосредствено пред нас са Рио де Жанейро, Истанбул и Пекин. Челните места в тази класация са за Цюрих и Женева (Швейцария) и австрийската столица Виена, четвърти е Ванкувър в Канада.

В дъното на класацията, обхванала 215 града по целия свят, са Бразавил (Конго), Банжуй (Централно африканската република) и иракската столица Багдад.

Люксембург, Берн и Женева пък са най-сигурните места за живеене в света според "Мърсър". Най-опасно е в Карачи (Пакистан), Киншаса (ДР Конго) и, в Багдад. И в тази класация София е 117-а, като отстъпва на градове като Бангалор и Ченай (Индия), Триполи (Либия), Монтевидео (Уругвай) и Ханой (Виетнам).

София поне не е най-опасният град в региона, като според класацията нивото на персонална сигурност е по-ниско в съседните Скопие (151), Тирана (171) и Истанбул (182).

Проучването на "Мърсър" се базира на 39 ключови фактора за стандарта на живот. Сред критериите за качеството на живот са политическа стабилност, ниво на престъпността, икономическо развитие, културна и социална среда, здравеопазване, образование, обществени услуги, транспорт, развлечения, достъп до хранителни продукти и други стоки, жилищна политика, околна среда.

Класацията за равнището на персонална сигурност се гради върху критериите: отношения с други страни, вътрешна стабилност, престъпност и законодателство. И за двете класации за отправна точка е взет град Ню Йорк, който получава 100 точки.

Малка утеха е, че със своите 74,5 точки София е по-близо до градовете от челото на класацията, отколкото до тези на дъното.