С наближаване на местните избори все по-често обсъждана става темата за евентуалните кандидат-управници на нашата община. В публичното пространство на Ботевград вече започнаха да се коментират и потенциалните бъдещи кандидат-кметове и партиите, който се очаква да ги издигнат или подкрепят. По ред субективни и обективни причини с най-голям интерес се обсъждат евентуалните номинации на водещата политическа сила в страната ПП ГЕРБ. Няколко наши съграждани се спрягат като най-вероятни кандидатури на основаната партия в управляващата коалиция. Сред най-често споменаваните имена са тези на мъж и жена, и двамата с дългогодишен опит в публичната администрация, както на местно, така и на областно ниво. Други сочат известен спортен деятел за основен фаворит на ГЕРБ за кметския пост в Ботевград . Трети пък са убедени, че млад човек с природозащитни активности ще спечели доверието и подкрепата на бойковата партия.

По този повод разговаряхме с представител на ГЕРБ, присъствал на националното съвещание на партията, провело се преди няколко дни в Пловдив. На срещата присъствали общинските кметове на ГЕРБ от цялата страна, народните представители, министрите от кабинета, областните координатори, както и други активисти от местните структури, за да обсъдят подготовката на партията за местните избори през есента. Според информацията от нашия източник, в неофициални разговори били обсъдени редица кандидатури за кметове на почти всички населени места. Сред обсъжданите кандидат-управници на Ботевград обаче изобщо не било споменато името на сегашния кмет Георги Георгиев, издигнат именно от ГЕРБ на изборите  през 2011-та година. Дали този факт има пряка връзка с неговото отсъствие, както и с липсата на представител на община Ботевград на този важен за партията и нейните структури форум, можем само да гадаем.


В ръководената от Бойко Борисов партия обаче категорично изразили позиция, че не бива на всяка цена да се издигат кандидатури, особено на обществено компрометирани личности, въпреки възможностите им за акумулиране на избирателна подкрепа. Дали тези намерения ще бъдат подкрепени с реални действия , тепърва предстои да разберем.