Чарлз Дарвин е откраднал идеята за еволюцията от уелския учен Алфред Ръсел Уолъс.

Това твърди бившият шеф на Би Би Си в Уелс Рой Дейвис.

Алфред Уолъс се родил в Ланбадок през 1823 година. Изследовател, колекционер, естествоизпитател, географ и биолог, той изучавал Амазония и Малайския архипелаг.

Дейвис, който провел изследването си в продължение на 12 години, твърди, че Уолъс е споделил теорията си с Дарвин в писма, които писал, докато бил в Индонезия.

Историците никога не са отричали съществуването на кореспонденция между двамата учени, но досега се смяташе, че Уолъс е писал на Дарвин след публикуването на Теорията за произхода на видовете.

Много е разпространено и мнението, че двамата независимо един от друг са достигнали до аналогични заключения, като теорията на Дарвин е получила по-голяма популярност, отбелязва електронното издание МИГнюз.

Журналистът твърди, че в действителност научният трактат на Дарвин е бил публикуван година, след като Уолъс му изпраща двете най-важни писма, в които му разказва за идеите си.

В опит да поправи историческата несправедливост Дейвис започна кампания за преименуването на австралийския град Дарвин на името на учения от Уелс.

Жителите на град Дарвин трябва да направят морално усилие, ако не искат името на града им да се свързва с плагиат и крадец, пише той в искането си до австралийските власти.