Изпълнителният директор на американската компания "Епъл" Тим Кук планира да даде цялото си състояние за благотворителност. Ще запази само средствата, които ще са му необходими за образованието на неговия племенник, който сега е на 10 години.


Според оценката на сп. "Форчън", на което Кук дава интервюто, общата стойност на активите, притежавани от Кук, надхвърля 800 милиона долара.


Шефът на "Епъл" възнамерява да предостави средствата за борба със СПИН, за цели, свързани със защитата на правата на човека, както и за реформиране на имиграционната система в САЩ.


Кук заявява пред изданието, че вече е започнал, без много шум, да дарява средства, но иска да разработи систематичен подход към филантропията, а не само от време на време да пише чекове.


През 2012 г. той дари 50 милиона долара за нуждите на болниците в Станфордския университет в Калифорния. Същата сума предостави и на Международната благотворителна организация Product Red, специализирана в борбата срещу разпространението на ХИВ, туберкулоза и малария.