Няколко общински съветника от ОбС Ботевград призовават кмета Георги Георгиев публично, в избрано от него местно телевизионно предаване, да даде отговор на няколко поставени от тях въпроса, на които, към настоящия момент, ботевградският кмет не желае да отговори, въпреки задължението си по закон. За целта, съветниците са изпратили писмо до Георгиев, със съдържанието на което те запознаха и местните медии :  


До Георги Георгиев - кмет на община Ботевград
От група общински съветници от ОбС Ботевград



ПОКАНА
за публичен отговор на Питания на общински съветници


г-н Георгиев,


През последните няколко месеца, в качеството си на общински съветници и чрез предвидената в ЗМСМА процедура, отправихме към Вас няколко въпроса, но въпреки вмененото Ви от закона задължение, в последвалите няколко поредни заседания на ОбС Ботевград, Вие не пожелахте да предоставите отговори. В тази връзка, и с оглед високата обществена значимост на проблемите, засегнати чрез въпросите ни, Ви призоваваме публично да предоставите изисканата обществена информация, като необходимите подробни разяснения направите в публична дискусия с вносителите на питанията в телевизионното студио на някое от излъчваните по местния ТВ „Канал Ботевград“ публицистични предавания. Като най-подходящо място считаме ефира на платеното с общински средства предаване "Гледна точка". В случай, че не осигурите искания от нас публичен отговор и диспут  в общинското  телевизионно време, каним Ви да участвате в предаването "Още по темата" по Канал Ботевград този четвъртък, 16-ти април, което ефирно време ще заплатим със собствени средства. 


Надяваме се, че в унисон с широко прокламираната от Вас публичност и прозрачност в управлението на общината, ще приемете тази наша покана за публично разяснение и обсъждане на поставените от нас въпроси. При желание от Ваша страна, изразяваме готовност да излезем от конкретиката на поставените от нас питания и да разширим темите на въпросите, обсъждайки актуалното състояние, отчетите за дейността и бизнес плановете на общинските търговски дружества, приети от Общинския съвет само преди няколко дни.

Ще очакваме конкретна, изчерпателна и подкрепена с необходимите документи информация по следните, останали засега без отговор, наши въпроси:

1. На каква сума възлизат отпуснатите държавни целеви средства за 2014-та година за финансиране на обществения транспорт в община Ботевград, съгласно  НАРЕДБА № 3 от 4.04.2005 г. за условията и реда за предоставяне на средства за субсидиране на превоза на пътниците по нерентабилни автобусни линии във вътрешноградския транспорт и транспорта в планински и други райони.


2. Какви разходи за ползване на водоснабдителни и канализационни услуги през последните три години Община Ботевград е изплатила на ВиК Бебреш за предоставени услуги на следните общински обекти :



  • Общинска администрация Ботевград

  • кметствата в селата на община Ботевград

  • обществените чешми

  • градските фонтани и шадравани

  • плувния басейн в учебния спортно-тренировъчен център "Васил Левски“

  • открития градски басейн в общинския спортно-тренировъчен комплекс до Арена Ботевград

  • учебен спортно-тренировъчен център "Балкан"

  • общински градски стадион "Христо Ботев"

  • общинска спортна зала "Балкан"


3. На какво правно основание демонтираните от централната градска част павета са продавани на граждани, без преди това да са били заприходени като общински актив и без за продажбата им да има решение на ОбС Ботевград? Какво количество, на каква стойност и на кого са продавани демонтираните павета ?


4. По чие разпореждане и на какво правно основание е бил извършен демонтажът  на отоплителната инсталация на седеметажната сграда на бившия стационар на общинската болница, без за това да има решение на ОбС Ботевград ?


5. Какви суми е събрала общината от такси за разполагане на рекламно-информационни елементи върху имоти общинска собственост за периода от 01.01.2009 до 31.12.2014 год. ? Колко на брой, с кои физически и юридически лица и на каква стойност е всеки един от сключените за това договори ?


6.  Каква е цената на изграждане на газопреносните трасета от Ботевград до село Литаково и от село Гурково до село Рашково? Какъв е източникът на финансиране за всяко от посочените трасета ? Кои са фирмите-изпълнители на строителните дейности по изграждане на трасетата? С какъв документ и от коя година са въведени в експлоатация въпросните газопреносни трасета ?


гр. Ботевград
13.04.2015


Иван Гавалюгов, Филип Филипов, Цветан Цолов, Христо Якимов – общински съветници в ОбС Ботевград