Според ръководството на формацията Георги Георгиев вреди на партията


Решението на ГЕРБ от предишните местни избори да подкрепя спорни кметове, които не са от ГЕРБ, но имат сериозни шансове да спечелят, започва да се връща като бумеранг върху партията за предстоящия през есента кметски вот. Първо издигнатият от формацията дългогодишен кмет на Варна Кирил Йорданов се оттегли безславно през 2013 г. след масови протести на жителите на града. Въпреки скандалите около името му по време на мандата му и съдебните дела срещу него, ГЕРБ номинира преди четири години за кмет в Сливен Йордан Лечков и загуби местните избори там.


В свои официални изявления Лечков на няколко пъти прави заявка, че има намерение да се кандидатира отново за поста за предстоящите избори, но от централата на ГЕРБ са категорични, че той няма да бъде техният кандидат. Ако Лечков, който сега е общински съветник от ГЕРБ в сливенския общински съвет, все пак реши да се кандидатира за кмет, може и да не повтори успеха си от предходните избори през 2003 г. и 2007., но не е изключено да отклони гласове от формацията на Борисов.


В същата ситуация най-вероятно ще се окаже ГЕРБ и в Ботевград. Там скандалният кмет на града Георги Георгиев, чието име попадна на няколко пъти в медиите през последните месеци, няма да бъде издигнат отново за кмет от ГЕРБ на предстоящите през есента местни избори. Това казаха за "Капитал" от ръководството на формацията. От централата са преценили, че скандалите около него и изнесените данни за начина, по който Георгиев управлява града в продължение на три мандата, вече вреди на ГЕРБ. Неотдавна Сметната палата публикува одитен доклад за дейността на община Ботевград. В документа подробно са описани различни нарушения, които одитният орган е установил при проверката – като се започне от съставянето на бюджета, липсата на отчетност и се стигне до драстични нарушения при възлагането на обществени поръчки. Срещу кмета има и сигнали в прокуратурата и парламентарната комисия за борба с корупцията и конфликта на интереси.


Проблемът обаче е, че Георгиев отново е решил да се кандидатира за поста. Неотдавна кандидатурата му за четвърти мандат е била обсъждана на събрание на общинската структура на ГЕРБ в Ботевград. Пред "Капитал" областният координатор на партията Галя Георгиева каза, че това не означава, че той е номиниран отново за поста. Тя уточни, че в момента във всички структури на партията в Софийска област текат събрания, на които като точка фигурира обсъждане на евентуалните кандидати за кметове, но това не означава, че те са номинирани официално. Обясни и, че идеята на това обсъждане е да се видят настроенията на активистите. "На този етап не може са се каже, че след това обсъждане кметът на Ботевград има категорична подкрепа за", каза Георгиева. И допълни, че официалните номинации за кметове и общински съветници от общинските партийни структури на ГЕРБ ще се направят на по-късен етап. Дори и тогава обаче няма да е сигурно дали номинираните ще са кандидати на ГЕРБ, защото окончателното решение за това ще вземе изпълнителната комисия на партията.


Отказът на ГЕРБ да номинира Георги Георгиев крие известни рискове за партията на местните избори. Първо, защото кметът е овладял местната структура на партията и се е обградил със свои верни хора. В общинския съвет мнозинството е от общински съветници на ГЕРБ. От партийната централа подозират, че на въпросното събрание на общинската партийна структура не са присъствали всички активисти. За близък до Георгиев се счита общинският координатор на ГЕРБ Иван Начев, който е и общински съветник. Освен това, ако формация на Борисов откаже да го номинира отново за кмет, Георгиев би могъл да се яви на местните избори като независим или като кандидат на друга политическа сила. А той има богат опит в това. Георгиев е спечелил трите си мандата с подкрепата на три политически сили – БСП, НДСВ и ГЕРБ.


Източник: http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2015/04/23/2518221_gerb_niama_da_podkrepi_kmeta_na_botevgrad_za_chetvurti/?ref=cheteno24