Опустошителното земетресение в Непал оказа своето сериозно отражение и върху процесите на Земята. Някои от тези последствия са видими веднага, но по-големите промени ще отнемат още милиони години, преди да станат реалност, смятат учените.


Вече стана ясно, че трусът е раздвижил Индийската плоча, което потвърждава оформянето на нов суперконтинент, наречен Амазия. Индийската плоча продължава да се движи на север с няколко сантиметра годишно. Другите континенти също се движат един към друг, а Тихият океан се стеснява с няколко сантиметра годишно.


В крайна сметка процесът ще предизвика сблъсък на Америка с Евразия. Северна и Южна Америка ще се слеят, Карибско море и Северният ледовит океан ще изчезнат, а Азия ще се слее с двете Америки. Това може да се случи след 50 до 200 милиона години.


Това, което е видимо сега, е намаляването на височината на Еверест.


Според анализ на сателита Sentinel-1A на Европейската космическа агенция височината на най-високия връх в света се е понижил с между 2.5 см и 3 см. Заключението е направено на базата на данни, получени от спътник на ЕКА, който е преминал над Хималаите на 29 април.


Това е впечатляващо най-вече заради огромните размери и маса на планината и подсказва сериозната мощ на земетресението.


Тя е още по-ясно видима при анализ на надморската височина на столицата на Непал Катманду. Тя се е увеличила с около един метър.