Общинското ръководство продължава да внася за гласуване в Общинския съвет докладни за финансиране на капиталови разходи, които не са предвидени в инвестиционната програма на общината за тази година. Обичайна практика е към проектите за решения да не се прилагат количествено-стойностни сметки. Това поражда съмнения у някои общински съветници, че се  злоупотребява с общински средства.

На извънредното заседание в петък повод за разгорещен дебат стана докладната за отпускане на 70 000 лева от собствени приходи на общината за изграждане на канализация по улиците „Цар Калоян”, „Георги Бенковски” и „Ангел Кънчев” в Скравена. Съветникът Цветан Цолов обърна внимание, че за пореден път се внася докладна за отпускане на средства за капиталови разходи без количествено-стойностна сметка.  „На съветниците не става ясно каква ще е дължината на канализацията на отделните улици, в сумата включени ли са разходи за възстановяване на асфалтовото покритие. Аз знам метрите и мога да кажа, че сумата, която предлагате, е доста голяма за тези три улици.”, посочи той.

Изпълняващият длъжността кмет на Ботевград Красимир Андреев отговори, че общата дължина на канализацията на трите улици ще бъде 700 метра. „Стоим зад цифрите, които сме предложили, не са подвеждащи. В конкретния случай не се предвижда асфалтово покритие”, поясни той.

Цветан Миньовски попита какъв е проблемът да се представи поне количествена сметка към  докладната. „Искаме нещо елементарно, но някой си е навил на пръста, че няма да се съобразява с нас. Това е проблемът.”, добави съветникът.

„Дължината на канализацията е само един параметър от общата инвестиция. Какви ще бъдат тръбите, на каква дълбочина ще бъдат поставени? Това също ни интересува. Не мога да разбера какво сложно има да се подготви тази информация. Но Вие искате да ни кажете, че от нас нищо не зависи и ще правите каквото си искате. Аз ще гласувам против”, категоричен бе Филип Филипов.

Иван Гавалюгов също заяви, че е против узаконяване на хаоса, който цари в общината, по отношение планирането на разходите. „Преди два месеца гласувахме план за изпълнение на капиталови разходи, в която за село Скравена се предвиждат 75 000 лева за ремонт на детската градина. Откъде ще вземем тези допълнителни 70 000 лева. Само преди малко гласувахме 1 100 000 лв. извънредни средства, които не са предвидени в бюджета за 2015 год. Заем, който ще трябва да върнем в рамките на три месеца. Това не е изолиран случай. Средствата, които гласувахме на редовната сесия миналия месец, също не бяха предвидени в програмата за капиталови разходи. Значи ние приемаме една програма, приемаме един бюджет, който после тотално се разминава в изпълнителната част. Това е някаква моментна конюнктурна приумица на общината. Такава политика аз не бих узаконил. Не казвам, че няма нужда да се подмени канализацията, както има нужда и в Ботевград. Но това трябва да се планира”, каза Иван Гавалюгов.  Според него общината трябва да си аргументира искането за отпускане на тази сума – средно 100 лв. на линеен метър.

В дневния ред на извънредната сесия в петък бяха включени още две докладни за отпускане на средства - до 8000 лв. от собствени приходи на общината за участие на детски танцов състав при читалище „Христо  Ботев” в Международен фолклорен фестивал, който ще се проведе от 18 до 22 юни в Охрид, и до 20 000 лева за подпомагане на Младежки духов оркестър и Мажоретен състав във финалния кръг на предаването „България търси талант” и във фестивали с конкурсен характер в периода 24 юни – 7 юли 2015 година. Те също породиха въпроси: Колко деца ще пътуват и за колко дни ще бъдат на фестивал?; Колко възрастни ще ги придружават?; Сред пътуващите ще има ли служители на общинската администрация?; Външните лица плащат ли си, или и те пътуват за сметка на общината? Ясни и конкретни отговори така и не последваха.