ИЗЯВЛЕНИЕ


НА ПЕТЪР ГЕОРГИЕВ,


ПРЕДСЕДАТЕЛ НА НБЛ, ПРЕЗИДЕНТ НА БК“РИЛСКИ СПОРТИСТ“ 


във връзка с наложената санкция на БК“Балкан“ – лишаване от домакинство за една среща 


В качеството ми на Председател на НБЛ и като Президент на БК“Рилски спортист“, съм длъжен да заявя пред баскетболната общественост следното: 


Дисциплинарно-административният съвет на НБЛ е независим, самостоятелно действащ орган, който работи по правилата, приети от всички клубове от НБЛ и утвърдени от УС на БФБ. Никога, по какъвто и да е повод и по какъвто и да е начин не съм си позволявал да въздействам върху дейността на Съвета. 


Никога не съм толерирал неприсъщите за спорт като баскетбола прояви и считам, че непристойно поведение на ръководители, треньори, състезатели и публика, трябва да бъде санкционирано  адекватно и навреме. Със своята работа през сезона – ежеседмичните заседания и приетите над 100 решения, ДАС допринесе за реда и дисциплината в НБЛ и за липсата на ексцесии, подобни на миналогодишните. И за в бъдеще ще настоявам приетите правила да бъдат прилагани безкомпромисно.


За допуснатите нарушния на срещата от 19.05 ДАС е в правото си да наложи санкциите, предвидени в Дисциплинарно-административния правилник. 


С оглед обаче важността на финалните двубои на НБЛ, в името на баскетбола и истинската баскетболна публика (която, вярвам, че в огромното си мнозинство не споделя изстъпленията на малка група псевдофенове), моля ДАС да преразгледа решението си относно лишаването от домакинство на БК“Балкан“, като го замени с допълнителна парична санкция или отложи изпълнението му за началото на следващия сезон. 


Отново в името на баскетбола и баскетболната публика призовавам клубовете-финалисти да направят  възможното всички мачове от финалния плейоф да се играят в подходящи зали и да са един истински празник на баскетбола.