През изминалата година парк „Езерото” беше подложен на множество вандалски прояви. До вчера създаваните проблеми от недобросъвестни граждани касаеха най-вече визията на парка и създаваха допълнителни разходи на общината.
Последната проява на недобросъвестен гражданин обаче застраши здравето и живота на играещите в парка деца. Откраднат бе капак на шахта с дълбочина 2 метра в зелената площ на парка, което създаде сериозна опасност за минувачи, най-вече деца. С цел да се избегнат инциденти, капакът незабавно беше подменен от местното ВиК дружество.
Парка е подложен на постоянни атаки на агресивно и престъпно поведение, като бяха унищожени или частично нарушени чешмата, дървената къщичка, част от лампите, навеса, сервизното помещение, ограда на езерото.
За да възстанови разрушенията, общината пренасочва средства, предназначени за други важни ремонти, което е в ущърб на цялото общество.  
Към момента паркът се охранява чрез видеонаблюдение, което позволява своевременно и ефективно да се реагира спрямо нарушителите. При установяване на виновно деяние, лицата търпят санкции.
Видеонаблюдение се предвижда също за частта от площада, която в момента се ремонтира, за двора на ЦДГ „Еделвайс” и за Мемориален (Крайградски) парк, като идеята е през 2016 г. на всички възлови места в града да има камери с монитори за наблюдение в сградата на РУ на МВР - Етрополе.
Обект на вандализъм в града са също детските площадки и градинките около музея. Нарушители редовно чупят лампите, парковото оборудване, детските съоръжения, дворовете на детските градини. Изключително неприятен факт е констатираното нарушаване на тапицерията и подлакътниците на новите седалки в големия салон на НЧ „Тодор Пеев – 1871” след две поредни мероприятия, което за напред ще бъде избегнато с по-строг контрол и бъдещо заснемане на залата.
С цел намаляване на престъпните деяния, разрушаващи общинската собственост и нарушаващи обществения интерес, Община Етрополе умолява гражданите да сигнализират при всяко съмнение за недобросъвестно отношение към общите обекти. Телефоните за връзка са тел. 112 – национален телефон за спешни повиквания, тел. 0720/ 62131 –дежурен служител в РУ на МВР – Етрополе и тел. 0720/ 68200 - дежурен служител в Общинска администрация – Етрополе.


Анита Пешева – Нач. Отдел ХДПП