В навечерието на 2-ри юни -Дена на Ботев и на загиналите за свободатата на България, ученици от 9 "б" и 9 "г" клас на СОУ „Хр.Ясенов" участваха в поход до хижа "Стражата", където проведоха поредица от занимания с историческа тематика.


Основата цел бе запознаване с исторически модели на различни видове оръжия, които са решавали важни битки, определяли са човешки съдби и са преразпределяли територии на световната политическа карта.
Автентичността на показаните модели предизвика особен интерес. Допирът до историята остави усещането за величие на минали битки, които са се водили с цената на човешки жертви, но и за запазването на територии за бъдещите поколения. Богатата колекция от оръжия даде възможност на учениците да разберат разликите в устройството, предназначението и боравенето с тях.
Допълнение към заниманията бяха и показаните униформи, които всеки един можеше да облече и да усети духа на епохи и събития.
Представени бяха: четнически униформи, казашки униформи на донски казаци, от Балканската война, от Първа световна, медицинска униформа, женска ориенталска и др.
Мероприятието се организира и проведе със съдействието на инж.Богомил Георгиев-кмет на Община Етрополе и председател на РК 'Традиция"-гр.Етрополе и НД'Традиция".
Заниманията бяха водени от Цветелин Радулов - член на Управителния съвет на НД"Традиция".