Кевин Митник

  Името на Кевин Митник може да се нарече синоним на хакер. В министерството на правосъдието на САЩ и до сега го смятат за най-опасния престъпник на всички времена. Неговите злодеяния даже да увековечени във филма „Взлом“.

 

Митник започна с хакването на системата за транспортни карти в Лос Анджелис, за да се вози безплатно на автобус. Както и Стив Возняк от Apple, Митник се пробва в телефонния фрикинг (човек, който прави безплатни обаждания като познава устройството на телефонната система). За първи път Митник е осъден за взлом на мрежата на корпорацията Digital Equipment Corporation (DEC) и кражба на софтуер.

След това Митник се заема с хакерство във всички Съединени Щати. По негови думи, той е влизал в телефонни мрежи, крадял е корпоративни тайни и е прониквал в системата на отбраната. Краят на неговата кариера настъпва, когато хаква домашния компютър на компютърен експерт и по съвместителство също хакер Цутому Шимомура.

Сега Митник е полезен член на обществото. След пет години и осем месеца затвор, той става консултант по компютърна безопасност.



Адриан Ламо

 Ламо е нанесъл сериозна вреда на компаниите Microsoft и The New York Times. Той се включвал от Интернет клубове, от фотокабинките Kinko и даже от библиотеки и в края на краищата за това получил прозвището „бездомния хакер“. Ламо често намирал грешки в системите за безопасност и ги пробвал, но заедно с това информирал компаниите за тези бъгове.

Списъкът с хаквания на Ламо включва такива компании, като Yahoo!, Citigroup, Bank of America и Cingular. Разбира се, „добрите хакери“ правят същото, само че те правят това легално, тъй като компаниите ги наемат, за да търсят дупки в защитата, а Ламо на практика нарушава закона.

Влизането в мрежата на The New York Times привлича към него вниманието. За тази му постъпка съдът го глобява с $65 000. Освен това, той е осъден на шест месеца домашен арест и две години изпитателен срок. След изтичане на този срок (януари 2007 г.), Ламо става известен лектор и журналист.



Джонатан Джеймс

 Когато Джонатан става на 16 години, името му придобива известност с това, че е първият непълнолетен, изпратен в затвора за хакерство. По-късно той казва, че просто се е шегувал и че обича сложните задачи.

Джеймс влизал в сериозни организации, включително Defense Threat Reduction Agency, която е част от министерството на отбраната на САЩ. След това той получил достъп до имена на потребители и пароли, както и възможност да чете конфиденциална информация.

Най-големият „успех“ на Джеймс е хакването на мрежата на НАСА и кражбата на софтуер на стойност повече от $1,5 млн. По данни на министерството на отбраната на САЩ, „софтуерът, откраднат от Джеймс, управлява животоосигуряващата система на Международната космическа станция, включително системата за контрол на температурата и влажността в спалните помещения“. След откриването на взлома, НАСА е принудена да изключи системата за проверка и привеждането й в работно състояние, което струва $41 000 на данъкоплатците. Сега Джеймс възнамерява да основе компания за компютърна безопасност.



Робърт Тапан Морис

 Бащата на Робърт Морис, който също се казва Робърт Морис, някога е работил в Агенцията за национална безопасност на САЩ. Робърт Морис младши е създател на „червея на Морис“. Този вирус е първият компютърен червей, който се разпространява чрез Интернет, а Морис е първият човек, който е обвинен в мошеничество и на рушаване на човешките права през 1986 г.

Морис създал своя червей, докато учил в Корнуелския университет. Според него, той го е създал само за да се убеди, доколко Интернет вече се е разраснал. В същото време червеят започнал безконтролно да се размножава и се разпространил в Мрежата с огромна скорост, като изключил много компютри и даже ги привел в пълна негодност. Експертите твърдят, че повече от 6000 компютри са били унищожени. Морис е осъден на три години изпитателен срок, 400 часа обществено полезен труд и глоба от $10 500.

Сега Морис е щатен професор в Масачузетския технологичен институт – в лабораторията за „Компютърни науки и изкуствен интелект“.



Кевин Полсен

 Полсен често е наричан Тъмният Данте (Dark Dante). След взлом на телефонните линии на радиостанцията KIIS-FM в Лос Анджелис, за него разбират всички в САЩ. От това той успява да спечели достатъчно пари, за да си купи Порше и много други неща.

ФБР се вгледало в Полсен, след като той хакнал тяхната база данни и получил достъп до засекретена информация за подслушвани телефонни разговори. Полсен се специализирал в телефонните централи и често хаквал техните станции. Освен това, той възстановявал телефонни номера на свой приятел, притежател на виртуална експортна агенция. Делото на Полсен било прехвърлено в графа „неразкрити“, но все пак впоследствие бил хванат и осъден на 5 години.

След като излиза от затвора, Полсен работи като журналист и впоследствие е повишен до поста главен редактор на Wired News.