Един премиер, колкото и да му се иска да бъде добър премиер, някой  ден среща Милена Дамянова и…тръгва по стълбицата надолу. Ако все пак оцелее след новия образователен експеримент, значи е роден с голям късмет.
Или съдбата му готви по-жестоко отмъщение на по-късен етап.
„Да имаш Милена Дамянова в екипа си е все едно да се движиш с бомба с часовников механизъм”-беше писал някой за първия кабинет Борисов, и като чета закона разбирам, че е бил прав.
Народът  казва, че  най-големите глупости  се правят от  умни хора. Или които минават за умни заради дипломите си.
Да правиш   радикални реформи в една консервативна институция, си е постижение за орден „Политическо харакири”. Та вече започвам да вярвам на приказките, че премиерът Борисов, при всичките си качества, е лош кадровик. Иначе Милена  Дамянова нямаше да бъде оторизирана за втори път с власт, този път като шеф на парламентарната  комисия по образование.  А тя е напълно достатъчна да умъртви ГЕРБ, образованието, държавата, да взриви гнева на учителската общност, да остави школата без учители.
След няколко дни на второ четене ще бъде гласуван Закона за училищното образование, който  свежда учителя до още по-безгласна буква в организацията на учебно-възпитателния процес. Чиновници, кметове, някои от които със средно образование,  и всякакви други хора ще могат да бърникат в системата, да я насочват и контролират, а учителят ще трябва да чини метани на всички.
Законът предвижда нова чиновническа институция – Национален инспекторат по образованието, с вътрешни  и външни инспектори. Те ще оценяват учителите. За външните инспектори не е задължителен педагогическия стаж, а само диплом за завършено образование, или подготвителен курс по програма на Националния инспекторат. Тоест, хора, без един ден училищен опит, ще оценяват учители с по 30.годишен трудов стаж.
Този нов орган няма да бъде подчинен на министъра на образованието, а на министър-председателя.  Работещите в него ще бъдат държавни служители, ползващи всички привилегии за тази длъжност.
Като външен инспектор не може бъде назначаван кандидат, който една година преди инспектираното е имал дисциплинарно  наказание. След това вероятно ще може.
Но  пък осъждан педагогически специалист по престъпление от общ характер, дори да е реабилитиран, няма да работи никога повече в училище. Не било възпитателно, казва Дамянова.
Количествени оценки от първи до трети клас няма да има. За пръв път учениците ще видят цифри в бележниците си едва в четвърти клас, когато ще държат и матура. Какъв ли стрес ще е за тях да занесат  у дома оценки, по-различни от желаните и очаквани от родителите?!
А дотогава как ще ги оценяват? Къде учителите ще пишат своето „Браво!“? Как родителят ще разбере дали ученикът му се справя добре с разказването, като в учебниците не може да се драска?!
Или всеки ден ще изпращат  по 20 съобщения до родителите, за да ги информират за показателите на учениците?! Не знам как ще стане тази работа, но подозирам, че и Милена не знае.
Средните общообразователни училища вече ще се наричат  “Неспециализирани “.  И като такива ще могат да си създават собствен учебен план /броят на седмичните часове по предмет/ и учебна програма.
До тук добре. Но само до тук. Паралелно с училищното настоятелство ще функционира и Обществен съвет от трима родители, представител на общината, представители на ученическото самоуправление и някакви други хора, но нито един учител. Даже синдикатите са игнорирани. Директорът ще може да присъства на заседанията, но без право на глас.
(4) Председателят на Обществения съвет се избира от членовете му.
(5) Членовете на Обществения съвет се определят за срок, не по-дълъг от три години. Чл. 265. (1) Общественият съвет се свиква на заседание най-малко 4 пъти годишно, като задължително провежда заседание в началото на учебната година.
(2) С право на съвещателен глас в работата на Обществения съвет на училищата участват поне трима представители на ученическото самоуправление.
(3) С право на съвещателен глас в работата на Обществения съвет на училищата и детските градини участва и представител на настоятелството.
Представете си сега как ще се случат нещата в някое село, където само учителите са с висше образование. Родители и с начално образование  ще решават колко часове да има по определен предмет. Без значение дали някога са отваряли учебниците на децата си, те ще решават какъв да бъде учебния план.  И ако Обществения съвет реши да се намалят часовете по математика,   ще  си го гласуват. Ако учителите не са съгласни, ще тръгнат с процедура през Регионалния инспекторат по обжалване на решението. И така всеки път, при всеки казус.
Не се предвижда мандатност на директорите. Не разполагали с достатъчно специалисти да провеждат конкурси на всеки четири години, оправдава се Дамянова, въпреки че специалистите ще ги има в новосъздадения Национален инспекторат. С други думи, корупцията на това управленско ниво, покупко-продажбата на работни места в регионите с излишък от учителски кадри, ще се запази.
Целият закон е сложен, бюрократичен, изисква колосална енергия за адаптация на системата към него, и не вярвам нито да проработи, нито да повиши образователното качество. В него има и положителни идеи, но те ще се размият в хаоса, който ще настъпи заради цитираните по-горе радикални нововъведения  и други, които няма да изреждам.
Законът мирише на откровен лобизъм,  на стъкмизъм за точно определени хора – по име и фамилия. Всеки, който го е чел,  и за разлика от Дамянова е в кухнята на училищното образование, още отсега ще се обзаложи, че тази авантюра ще загроби ГЕРБ.
Първата задача на следващия кабинет и парламент ще бъде да променят и да анулират някои текстове.


Кирил Ковачев,  Фейсбук