За първи път този факт бе оповестен от адв. Христо Якимов по време на пресконференцията на съветници от опозицията и общественици в БТА, на която бе дискутирано отвореното писмо срещу корупционния модел на управление в община Ботевград. Тогава адв. Якимов подчерта: „Много интересно е с какви лица общината сключва договори за възлагане на обществени поръчки. Вижда се, че основно това са няколко фирми. От една страна те са на близки приятели на г-н кмета. От друга страна - това са фирми, свързани с действащи общински съветници. В една от тези фирми съдружник е съпругът на действащия председател на Общинския съвет. Съдружник е и един бивш общински съветник.”.


Думите на съветника се потвърждават от справка, изготвена от общината по искане  на неговия колега в Общинския съвет Цветан Цолов. В справката се изброени фирмите, на които общината е възлагала изграждането на канализационни мрежи и водопроводи в периода 01.01.2009 год. – 31.12.2014 год. Впечатление прави, че освен фирмата на скандалния  бизнесмена Марин Захариев, друга фирма, получавала обществени поръчки чрез процедурата „събиране на три оферти”, е ИКБ Груп, в която тогава 50% дялово участие има Красимир Кръстев – съпруг на Йорданка Лалчева. Негови съдружници са: Ивайло Тодоров Илиев и Божидар Вутов Горанов.


/ Редакция на botevgrad.com: В статията беше допуснатата неточност - към момента на изпълняване на дейностите по обществените поръчки, д-р Валери Радков НЕ е участвал във фирма ИКБ Груп, за което поднасяме своите извинения тук /


Справката показва, че през 2009 година ИКБ Груп е изградила канализация на улиците „Христо Ботев”  и „Севаст Огнян” в село Боженица, за което е получила от общината 65 000 лева. През следващата година фирмата е изпълнила обекти в Скравена  - улици „Муканска” и „Мургаш”, и в Новачене – улици „Васил Левски”, „Козлодуй” и „Добруджа”. За тях е получила общо 122 000 лева. През 2011 година общината възлага на ИКБ Груп  обекти в Скравена – ул. „Танчо Гайдарски”, и в Гурково – ул. „11-та” и ул. „7-ма” съответно за 14 883 лева и 67 999 лева.


През 2009 година Йорданка Лалчева е зам.-председател на ОбС. През 2011-та Лалчева става председател на местния парламент. Общественото положение, което тя заема, и безрезервната й преданост към кмета Георги Георгиев определено са повлияли при избора на фирмата на съпруга й за изпълнител на обществени поръчки. Както бе посочено по-горе в материала, в справката става дума само за обекти във ВиК сектора. Най-вероятно има и други, за които на този етап не разполагаме с официална информация.


Случайно или не, Йорданка Лалчева пропуска да обяви в декларацията си за 2011 год., че съпругът притежава дялове в „ИКБ Груп” ООД и „Даникар” ООД.


Публично известно е, че също благодарение на ключовата си позиция в местната власт, Лалчева успя да се облагодетелства и с общински имот  на безценица. За площ от 568 кв.м в ЖК „Васил Левски” тя е броила по 10 лв. на квадратен метър. За сравнение, през миналата година общината продаде имот в същия квартал по 52 лв. на квадратен метър.


Дали настоящият председател на ОбС е нанесла щета на общината с тази сделка? Морално ли е фирмата на съпруга й да  получава обществени поръчки? Няма ли в случая конфликт на интереси?


Каквито й отговори да бъдат дадени на тези въпроси, те не могат дори да замъглят очебийната истина, че местните властимащи безочливо прокарват собствените си интереси. Някои сигурно ще кажат: „Те не правят изключение. Всички управляващи в България гледат келепира и далаверата.”. И ще са прави. Но нека не се примиряваме, а да им напомняме при всяка възможност, че са се клели да спазват Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководят от интересите на гражданите в общината, и да работят за тяхното благоденствие.