Неизвестни лица са задигнали месингова пластика и малък герб от паметник "Незнаен воин” в Ботевград. Кражбата е станала преди повече от месец. До този момент извършителят на наглата кражба не е открит. Местните полицаи продължават работата по случая. 


„Няма я повече от един месец тази плоча. Как няма да я откраднат, тук през нощта не свети нито една лампа, всичко свети по-натам, на 30 метра…, на ротондата, явно тя е по-ценна” – коментира гражданин, който живее в блока близо до паметника


По всяка вероятност злосторниците не са получили много пари от „находката”, друг е въпросът за историческата и художествената стойност на откраднатото.


Липсващата част от паметника е месинговата плоча-пластика от южната страна. Върху нея са изписани имената на мъжете, загинали в Балканската, Междусъюзническата и Първа световна война. Пластиките на другите страни на паметника изобразяват сцени от войната и бита на българите. Над постамента се издига в цял ръст войник с “пушка при нозе”, която преди повече от пет години остана без щик. 


Фигурата на войника е отлята от бронз в Рим. Паметникът е завършен и открит на 20.10.1929г.