Позиция на Велислава Костова и ДБГ Ботевград: Институциите трябва да си свършат работата, в политиката трябва да се следва само публичният интерес и никакъв друг


Ние вярваме в капацитета на институциите и съдебните органи да разследват в дълбочина мандатите на кмета, подчертава Костова в позицията 


Във връзка със задържането на кмета на Ботевград Общинското ръководство на "Движение България на гражданите" в Ботевград изразява позицията си, че вярва в капацитета на българските институции и съдебните органи да разследват в дълбочина дейността на градоначалника в периода на неговите мандати, а истината да бъде оповестена пред обществеността на града.


Това заяви Велислава Костова, председател на общинската структура на „Движение България на гражданите” в Ботевград по повод извеждането на кмета на града с белезници от дома му. 


ДБГ - Ботевград припомня, че нееднократно са сигнализирали за съмнителни обстоятелства при сделки с общински недвижими имоти и обществени поръчки, както и за договори, сключвани през годините от името на община Ботевград, в лицето на кмета, каза още Костова.


Припомняме, че в отговор на министър Бъчварова към народния представител от РБ Димитър Делчев, избран за депутат от София- област, стана ясно, че срещу кмета Георгиев има образувани 7 преписки от Софийска окръжна прокуратура и още 8, с които се проверяват доходите и активите на членове на семейството му, както и лица от неговото близко обкръжение, се казва още в позицията на ДБГ – Ботевград, като се настоява за  пълна яснота и прозрачност при разследването на кмета и приближените му и открито огласяване на резултатите пред обществеността на Ботевград. 


Вярваме, че институциите ще си свършат работата и се обявяваме против всякакви опити да се  възпрепятства разследването, казва още Велислава Костова. Считаме, че подобни действия на кмет, избран от гражданите, подкопават авторитета на местната власт и категорично се разграничаваме от практиките на упражняване на власт в интереси, различни от публичните, се казва още в позицията на Костова. Тя добавя, че кметът е представител на властта на местно ниво и с поведението си трябва да демонстрира уважение към институциите на държавата и да спазва върховенството на закона.


Костова подчертава, че политиката не е място за правене на пари и семейно обогатяване и ако това се е случвало в Ботевград, нарушителите трябва да си поемат отговорността, както цялата общественост на града очаква от институциите.


ДБГ – Ботевград, 22 юни 2015 г.