Община Ботевград ще иска пари от държавата за издръжка на центровете от семеен тип „Д-р Иван Цветков” и „Д-р Петко Иванов”, в които се полагат грижи за деца и младежи с увреждания.  В тази връзка, в дневния ред на заседанието на ОбС, което ще се проведе утре – 25 юни, е внесена докладна с предложение местният парламент да възложи на кмета на общината да поиска от Регионална дирекция „Социално подпомагане” да изготви предложение до изпълнителния директор на Агенция „Социално подпомагане”. 


Двата центъра бяха изградени по проект „Ние сме част от Вас” към  ОП „Регионално развитие”. Към момента те се издържат с европейски средства, осигурени по проект „Разкриване и функциониране на услугата Център за настаняване от семеен тип за деца”, изготвен по ОП „Развитие на човешките ресурси”. Проектът е с период на изпълнение 01.10.2014 год. – 31.10.2015 год. 


Изтичането на срока на проекта в края на тази година налага да се предприемат действия за регистриране на социалната услуга като делегирана от държавата дейност. Това се посочва в докладната до Общинския съвет.