Кукерите като етнографска забележителност не е позната в Етрополския край. Вероятно заради това всяко докосване до този интересен за нашите хора „феномен” се посреща с изключителен интерес.
А днес направо можем да кажем, че Етрополе живее с духа на кукерите. Първо с организираната в Етрополски исторически музей богата изложба, наречена "Курски игри - феерия от багри, магия и мистерия" на Регионалния исторически музей - Ямбол.  


Откриването  направи  Наталия Цветкова– Директор на Исторически музей – Етрополе. Официални гости  бяха кметът на град Можайск Василий Овчинников,  Росица Христова – заместник-кмет на Община Етрополе, Марияна Драганска – секретар на Община Етрополе,  Нели Сейменарова – директор на дирекция в Общинска администрация,  Динка Ангелова и Таня Ботева от Регионалния исторически музей в град Ямбол. 
Районният исторически музей в Ямбол представя за първи път в Етрополе изложба на кукерите от Ямболския край. Според разказа на директорката на тамошния музей, те се отличават със своето  многообразие, устойчивост във времето и старинност, защото идват от древни времена. Корените им са от далечните тракийски времена.
Тя разказа историята на кукерските игри, разликата в характеристиката им в древността и в наши дни. Представи основните персонажи в кукерската дружина, като описа и сцени от обредните действия.


Всяка кукерска дружина има определен персонаж, като най-често срещаните обредни лица са хаджия (хаджи баба, кукерски цар, чауш); булка; годеник; баба; берберин; поп; доктор; дедета; арнаутчета; мечка; магаре; кушийка (конче); цигани и други.
Останалите участници са кукери (кукове).
Важен елемент от обредното облекло е кукерската маска. В Ямболския край се срещат различни видове маски: животински; гугли; капашони; киляфи; килимяшки; качулки и други. Храктерното при тях е, че те не предизвикват страх, а страхопочитание и вяра в ролята им в бита на хората.
Кукерските игри са познати в целия регион с изключение на малка група села, разположени западно от Ямбол. Те са емблематични за Ямболския край. Свързани са със земеделския бит на народа ни. Основната им идея е пазене на дома, имота и стопаните от злите духове и  повече плодородие и здраве през годината.
Провеждат се през Сирната неделя или в понеделник след Сирни заговезни. В тях участват само мъже, предимно ергени. Така е било предимно в миналото, днес все по-често могат да се видят и жени, маскирани като кукери.
Посещавайки домовете, на кукерите им е позволено всичко, което като действие противоречи на правилата – да не се работи, да не се пере, да не се ходи на къра и т.н. Който ги нарушава бива наказан най-жестоко от кукерската дружина, като например може да разглоби колата на стопанина, тръгнал към къра или да се стъпче отново на земята прането на стопанката.
Посетителите на изложбата могат да видят оригинални кукерски маски и костюми от Ямболския регион, както и възстановка на част от обредните действия: заораване, кукерско хоро.
Другата проява в днешния ден беше и  демонстрация на кукерски игри от познатата на етрополци  още от първия зетьовски празник кукерска дружина от с. Войнягово.
Затова и определихме денят 27 юни 2015 година като Ден на кукерите в Етрополе.