Това е снимката на годината! Кадърът е изпратен до Земята от космическия апарат "Нови хоризонти", който бе изведен в орбита преди 9 години и чиято мисия е да направи нови и по-детайлни снимки на Плутон.

Кадърът е заснет малко преди апаратът да премине на най-близкото разстояние до планетата, на около 12 хил. км. Заради очертанието, наподобяващо сърце, НАСА отбеляза на Фейсбук страницата си, че "Плутон изпраща любовно съобщение до Земята".

Мистериозното сърце на Плутон се върти

Мисията на "Нови хоризонти" е историческа и ще предостави уникални данни за планетата-джудже.

Максималното най-близко приближаване до Плутон се осъществи вчера в 14.49 часа българско време. Космическият апарат е изпратил сигнал за доближаването и че е оцелял при тази близка среща. Сондата е преминала със скорост от 49 000 километра в час на разстояние от 12 472 км от Плутон, посочва Ройтерс.

Това разстояние е равно на разстоянието от Ню Йорк до Мумбай, но специалистите от НАСА се притесняваха, че при по-близка среща, летящите наоколо космически обекти биха могли да поразят апарата.

"Нови хоризонти" е с тегло 453 кг, с размери на голямо пиано и има двигател за корекция на движението, но няма запаси от гориво, за да забави скоростта и да навлезе в орбитата на Плутон.

Вижда се система от каньони - значително по-големи от Гранд Каньон в САЩ

"Нови хоризонти" е най-бързата сонда, пратена от човека в Космоса. Със скоростта, с която тя се доближи до Плутон, дори и космически отломък с размерите на зърно ориз можеше да нанесе непоправима вреда на апарата.

Сондата успя да прати в продължение на 4 часа до НАСА 15-минутни телеметрични данни, показващи, че тя е в отлично състояние и е успяла да събере материали за Плутон. За получаването на пълния обем снимки ще са необходими 16 месеца, но така учените ще могат да отговорят на много въпроси за малко позната планета.

Апаратът вече успя да измери радиуса на планетата джудже и се оказа, че той е приблизително 1185 километра, което е малко повече отколкото се предполагаше досега.

Виждат се тъмни кръгове, които винаги гледат към най-големия спътник на Плутон - Хирон

Сега "Нови хоризонти" продължава пътя си към Куйперовия пояс - огромна купчина отломки отвъд орбитата на Нептун.

Мисията "Нови хоризонти" започна на 19 януари 2006 г. По време на продължилото девет години и половина пътуване космическият апарат измина 4,8 милиарда километра, като периодично изпадаше в спящ режим заради икономия на енергия. Същото пътешествие той би извършил, ако беше обиколил 120 000 пъти Земята./ Lifestyle.bg

Плутон и Хирон

Спорът колко е голям Плутон датира от неговото откриване през 1930 г. Сега учените разбраха, че е 2,370 километра в диаметър.