Изключително сложна операция, уникална за България, беше извършена в УМБАЛ „Св. Анна”, в София.


Жена на възраст 55 години постъпва с обилно генитално кървене, 10 дни по-рано е поставен коронарен стент по повод остър миокарден инфаркт и е на двойна антиагрегантна терапия (брилик и аспирин).


Жената е приета по спешност окръжна болница, в клиника по акушерство и гинекология. При прегледа д-р Красимира Жекова установява наличието на миома на матката с големина 7 Х 7 см.


Заради лекарствата, които пациентката приема след прекарания инфаркт, евентуална спешна хистеректомия би била високорискова, а спиране приема на брилик и аспирин крие висок риск от остра тромбоза на стента с фатални последици. Именно за това  е потърсен алтернативен подход за овладяване на кръвотечението


На разширен консилиум бе взето решение да се извърши емболизация на двете маточни артерии инвазивно.


На 07.07.2015г. д-р Низар Рифаи от Клиниката по кардиология извърши манипулацията - емболизация на маточните артерии, със специални партикули (микро частици ), с което се постигна блокиране на кръвотока двустранно.
Кръвотечението е спряно и към момента жената се възстановява успешно. На контролната ехография извършена на 14.07.2015г. размерите на миомния възъл, причинил масивното кървене са намалели от 7x7 см на 3.5x4 см. Пациентката подлежи на последващо наблюдение и проследяване големината на миомата.


Пълно излекуване се постига при 70% от случаите след успешна емболизация. Големината на миомните възли намалява драстично. Рецидиви нe са описани. Това съобщиха за botevgrad.com от пресцентъра на окръжна болница "Света Анна".