Кметът г-н Г. отново се опита да хвърли прах в очите на хората, този път от местния ефир, обяснявайки се по темата за заема, който е взел от адв. Цено Цеков, представляващ общината, общинския съвет и него самия в различни съдебни дела, за което вече Ви информирахме в статията "Кметът и адв. Цено Цеков в схема: Ти на мен голям заем в евро, аз на теб общински хонорари". - http://botevgrad.com/news/61539/Kmetat-i-adv-Ceno-Cekov-v-shema-Ti-na-men-golyam-zaem-v-evro-az-na-teb-obshtinski-honorari/


„Няма конфликт на интереси, съжалявам, този път пък не мога да бъда полезен на техните, така, претенции, че кметът на Ботевград е направил нЕкакво нарушение. И ще Ви кажа защо. Ако Ви е направило впечатление, че почти всички, казвам почти всички, да не кажа всички, хонорари, които се изплащат на адвокати, кметът Георгиев ги внИса в общинския съвет и общинският съвет гласува тези хонорари. И когато общинският съвет гласува тези хонорари, тогава те се изплащат от общинската администрация. Те не се определят от кмета, те не са само на адв. Цено Цеков. Те са няколко адвокати. Така че няма никакъв конфликт на интереси”, безочливо се оправда Георгиев.


Действително общинският съвет гласува сумите за правна помощ, но докладните, както Георгиев казва, внася той самият. Във всяка докладна за отпускане на правна помощ се посочва размерът на хонорара, както и причината за отпускане на средствата, но имена на адвокати въобще не фигурират. Защото тях си ги наема общината, а на какъв принцип го прави – всеки сам може да си отговори, имайки предвид показателния случай с адв. Цеков.


От изказването на Георгиев за новините на телевизия "Ботевград" стана ясно още, че той е побързал да внесе документи в Комисията за предотвратяване и установяване конфрикт на интереси, които го оневинявали. Както се казва, "гузен негонен бяга". Но дали ще успее да "избяга" - предстои да разберем.


Към момента община Ботевград е страна по над 16 дела. Това съобщи общинският съветник Иван Гавалюгов по време на пресконференцията във вторник,  която той и негови колеги дадоха за медиите в Ботевград. Гавалюгов уточни, че това показват справки от различни съдилища. Не е ясно обаче по колко от тези дела е ангажиран приближения до кмета адв. Цено Цеков.