Утре – 18 юли, се навършват 178 години от рождението на Васил Левски, отдал живота си за освобождението на България. Годишнината бе отбеляза тържествено днес в Ботевград. По този повод в Исторически музей – Ботевград бе показана компютърна разработка, изготвена от ученици от ПГТМ „Христо Ботев”. Презентацията проследява революционната дейност на Васил Левски в Орханийския край, създаването на революционния комитет в Орхание, събитията около обира на Арабаконашката хазна, залавянето и обесването на Дякона.   


В музея днес се състоя още една проява, посветена на Апостола на българската свобода – викторина. В нея се включиха учениците от тазгодишното издание на общинската инициатива „Лятна академия”. Участниците отговаряха на въпроси, свързани с живота и делото на Васил Левски. Всички се представиха подобаващо и получиха награди.


Честването на 178-та годишнина от рождението на Дякона завърши с поднасяне на общ венец, осигурен от общината, пред неговия паметник в центъра на града. Децата от „Лятна академия” 2015-та поставиха червени карамфили в знак на признателност и почит към една от най-светлите личности в нашата история.