На 18 юли, по повод 147 години от гибелта на Хаджи Димитър, бе направена военно-историческа възстановка на драматичните събития, разиграли се под връх Бузлуджа през юли 1868 г.


Регионален клон „Традиция  23-ти Пехотен Шипченски полк” - гр. Казанлък, заедно с членове от 17 клона на Националното дружество „Традиция”  пресъздадоха боя под върха, провел се на 18 юли 1868 г.
Сценарият за възстановката е по записки на знаменосеца на четата Христо Македонски, който е очевидец на смъртта на легендарния войвода. Патриотите от „Традиция”  умело бяха вплели и стихотворението на Христо Ботев „Хаджи Димитър”, с което пресъздадоха  драматизма на събитията преди 147 години.
В образа на Хаджи Димитър се превъплъти управителят  на регионалния клон в Казанлък Николай Байнов.
Беше пресъздадено пристигането на четниците в Балкана и тежката и неравностойна битка, в която срещу тях се изправят над 700 души редовна турска войска и башибозук.
Най-младите участници в събитието бяха четирите момичета, които пресъздадоха ролята на самодивите по стихотворението на Христо Ботев  „Хаджи Димитър”.
За пръв път в тази възстановка  участваха членове на Регионален клон „Традиция” гр. Етрополе – Иван Пантев, Марин Начев и Стоян Пантев.
Кметът на община Казанлък Галина Стоянова поздрави всички, които в този ден изкачиха историческия връх и засвидетелстваха своята почит към загиналите за свободата на България наши предци. Тя връчи благодарствени грамоти на представителите на клубовете, взели участие във възстановката „Подвигът на Хаджи Димитър”.


Текст и снимки: Исторически музей