Днешните тържества по повод 136-та годишнина от Освобождението на Етрополе ще се запомнят с направената за първи път в историята на града възстановка на отдалечените във времето събития.
В щаба на Генерал Гурко кипи трескава работа. Предстои провеждането на зимния поход на руските войски през Етрополско-Златишкия проход по пътя за София. Преди това трябва да се отблъснат турците, които са заели стабилни позиции в целия етрополски район.
След донесенията от разузнавателните подразделения е съставен и план за бойните действия. На помощ се присъединява и хора от местното население, начело с Цариградски. Те помагат при разузнаването, превозването на бойните снаряжения, снабдяването с хранителни запаси, изнасат ранени от бойното поле и им оказват първа помощ.
Така и радостта от победата на руските войни е двойно по-голяма, защото е извоювана от два братски народа. След сломяване съпротивата на турците, руските войски, начело с ген. Гурко влизат в Етрополе. Посрещнати са с хляб и сол, със сълзи на очите и радост в душите, с цвете за всеки солдатин.
Приветствените думи при посрещането, извилото се народно хоро и радостните песни и възгласи се предават чрез записките от тогава до днес от поколение на поколение.
Затова и днешната възстановка беше толкова идентична и така истинска, както най-вероятно е било в тогавашното преломно за България време. 
Заслугата за всичко, което се случи днес от 12:30 часа в м. „Равнището” край Етрополе, е на Националното дружество „Традиция”, на регионални клонове от Етрополе и страната, на Историческия музей и най-вече на Община Етрополе.
Затова и наградите, които кметът инж. Богомил Георгиев връчи на организаторите и участниците в „събитията”, бяха напълно заслужени. На регионалните клонове "Традиция" в гр. София, гр. Плевен, гр. Панагюрище, гр. Добрич, гр. Тетевен,   с Мирково, гр. Стара Загора, гр. Нова Загора, гр. Копривщица, с. Баня /Панагюрско/,  гр. Велики Преслав, гр. Априлци и гр. Етрополе и Детска секция ”Млад родолюбец” - гр. Етрополе.
Театрална трупа ”Михаил Пенчев” - към НЧ ”Тодор Пеев-1871”, Вокална група ”Димана”към НЧ ”Тодор Пеев-1871”, Танцов ансамбъл ”Балканска младост”, Агоп Казасян -председател на Национално дружество ”Традиция”, Мануш Христов-управител на РК ”Традиция” - гр. Плевен и военен ръководител на възстановката „Освобождението на Етрополе”, полк. Станчо Джумалиев - зам. председател на Национално дружество „Традиция”, Огнян Маринов-член на Национална дружество ”Традиция” и Цветелин Радулов-член на Национално дружество ”Традиция”.
А зрителите напълно удовлетворени от видяното.
Припомням думите на капитан Цветелин Радулов от Националното дружество „Традиция”, казани вчера при откриване на изложбата във многофункционалната зала на НЧ „Тодор Пеев1871”: "Русия можеш да обичаш и да не обичаш, но всеки от нас трябва да събере в сърцето си цялата обич, която съществува към обикновените хора на тази велика страна. Защото техните синове са тръгнали преди 136 години на хиляди километри от родните си домове, с цялото си бойно снаряжение на гърба, за да умрат край Етрополе, Плевен, Шипка - за свободата на други хора.”
Видяхме го днес, дошло до нас през времето на историята.