Още едно щъркелче е паднало от гнездото при складовете за търговия на едро, съобщи наша съгражданка. По нейни думи това е станало вчера. Жената съобщи още, че в неделя представители на организацията „Зелени Балкани” са се отзовали на подадения сигнал за щъркелчето, което падна преди това от същото гнездо.  Те донесли риба за птиците и казали, че днес също ще дойдат на място, за да видят какво е състоянието им, и ако то не се е подобрило, ще ги вземат със себе си. От „Зелени Балкани” обаче отрекоха техни  представители да са идвали в Ботевград.
„Възможно е да са от друга природозащитна организация”, казаха от централния офис на „Зелени Балкани” в Пловдив. Оттам обясниха, че в подобна ситуация гражданите трябва най-напред да сигнализират Регионалната инспекция по околната среда и водите. Сигналът се подава на зеления телефон, който за София град и Софийска област е: /02/ 856 51 52.  На същия телефон се приемат и сигнали за замърсявания на водите и на въздуха от различни източници, нерегламентирано изхвърляне на отпадъци, незаконен добив на инертни материали (пясък и баластра), притежаване и търгуване със застрашени животински и растителни видове и др.
В момента двете щъркелчета се разхождат около складовете за търговия на едро. Те са започнали да пият вода, но все още не се хранят.
В събота на редакционния ни телефон постъпи сигнал за умрял малък щъркел в Разлив. Птицата виси от гнездото при църквата и няма кой да я свали, алармира жител на селото.
Да припомним, че на 20 юли пожарникари от Ботевград свалиха умряло щъркелче от гнездото, което се намира на електрическия стълб на ъгъла на улиците „Иван Вазов” и „Захари Стоянов”. Няколко дни след това от същото гнездо е паднало още едно щъркелче. И то, като едното, паднало от гнездото при складовете, е имало видима подутина в областта на шията. Най-вероятно става дума за сериозно заболяване, което причинява смъртта на птиците.