Щъркел, паднал от гнездото при складовете за търговия на едро, е бил спасен от търговци, които работят в обекта. „Птицата беше паднала в двора на складовете, близо до гнездото, имаше кръв на едното краче. Любо Василев веднага започна да търси лекарска помощ”, разказа Надежда Николова. Тя сподели, че Любо и съпругата му Румяна са поели изцяло грижите за щъркела.


В телефонен разговор с наш репортер, Любо Василев разказа, че се е обадил на няколко местни ветеринарни лекари с молба да прегледат птицата, но единственият, който се отзовал, е Стоян Маринов от ветеринарна клиника „Сано-петс” в Ботевград. Той установил, че крачето на птицата е счупено. Шинирал го и му предписал антибиотик.


„Съпругата ми потърси помощ и от спасителен център за диви животни „Зелени балкани”. Оттам ни казаха да транспортираме птицата до Стара Загора, където се намира центърът, тъй като не разполагали с необходимото моторно превозно средство.. Това ми прозвуча доста странно за организация, чиято дейност е свързана основно със спасяване на диви животни. Вероятно не искаха да правят разходи. Ето защо пригодихме място за щъркела в двора на складовата база”, сподели още Любо Василев. В момента той и съпругата му са на летен отдих и грижите за птицата са поели хората, които работят в семейната им фирма – „Мариус груп”. Те го хранят предимно с риба и му дават лекарствата, като спазват стриктно указанията на ветеринаря. Всички се надяват, че щъркелът ще се възстанови в най-скоро време.