Фирма „Биовет” в Ботевград за втори път в рамките на месец протестира срещу предстоящото увеличение на цените на тока. В протеста се включиха цялото ръководство, подкрепено от работници. Към протестиращите се присъедини собственикът на „Ем Джи Строй” ООД Цветан Миньовски и негови работници. Всички носеха на реверите си стикери с надпис: „Ден на траур за българската икономика”. Издигнати бяха и плакати в подкрепа на българската индустрия. 


Според протестиращите държавата трябва да се вслуша в думите и исканията на работодателите. Те коментираха, че едноличното решение на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране за увеличение на цената на тока от първи август 2015-та година не е удачно в този момент. Последствия, конкретно за „Биовет,” ще бъдат пагубни. Крайните цени на техните продукти няма как да бъдат променени, тъй като договорите с контрагентите са сключени на определени цени. Ако цената на тока бъде увеличена, предприятието няма да реализира печалба, дори ще работи на загуба, а това неминуемо ще доведе до съкращаване на работна ръка. Ръководството на фирмата смята, че няма основание за увеличение на цените на тока. „Започналата промяна в енергетиката дава своите резултати, макар това да става малко по малко и бавно. Затова ние подкрепяме тази започнала промяна. Но в същото време, поне лично аз за себе си, виждам много пера, които могат да бъдат променени, така че да се намали себестойността на електроенергията и тя да бъде достъпна за всеки един потребител. Всяко едно електроразпределително дружество трябва да се замисли за мерки срещу кражбите на електроенергия, укриването на сметки за извършени услуги на по-високи цени, които не еднократно се тиражираха в медиите, нерентабилни дългосрочни договори с енергопроизводители, които трябва да бъдат преразгледани, примерите са много”, каза пред наш репортер Илиян Радев, управител на „Биовет” в Ботевград. 


„Ако разходите за ел. енергия почнат да растат, това ще се отрази върху крайния резултат – продукцията, и върху работните заплати на колегите. Така че всички сме заинтересовани да бъдат цените реални, а да не се гледа как да се стимулира печалбата на отделни лица в нашата държава. А ощетени да бъдат населението и фирмите, които осигуряват работа на хората”, каза Цено Иванов – енергетик на предприятието. 


Представители на бизнеса протестираха днес в цялата страна, съобщават националните медии. Протестът се организира от Българската стопанска камара (БСК), Българската търговско-промишлена палата (БТТП), Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ). Към протеста се присъединиха и синдикалните организации КНСБ и КТ Подкрепа,