Отново протест заради честото прекъсване на електричеството в Община Ботевград – този път в село Новачене. Малко над 250 човека днес се събраха на мирен протест пред сградата на кметството.


„Само снощи направих над 10 опита да говоря с хора на ЧЕЗ. Местните служители на енергийното дружество отдавна не си вдигат телефоните. На националния телефон на ЧЕЗ всички линии постоянно са заети. След многократни опити все пак се свързах с оператор. От там ми отговориха, че ремонтират далекопровода в района на Осеновлаг, имало обледеняване на трасето, но въпреки това прекъсванията продължиха.“ – каза пред медиите Катя Петрова – кмет на Новачене.


Според организатора на днешния протест – Илия Илиев, положението със електрозахранването на селото вече е нетърпимо. „Онзи ден прекъсванията бяха над 20 за 24 часа. Почти във всяко домакинство има изгорели електроуреди - бойлери, помпи, телевизори и други. Според мен качеството на услугата, която получаваме от ЧЕЗ, няма нищо общо с високите сметки, които плащаме.“ – каза още Илиев. Организаторите на днешното събитие са подготвили и подписка до ЧЕЗ и държавните институции.


Според Антоанета Иванова – участник в днешния протест, проблемите с електричеството в Новачене са още от 2009 година. Многократно жителите на селото са сигнализирали за ниско напрежение в мрежата – 170-180 волта. Стигнало се и до съдебни дела с ЧЕЗ. Едва през 2019-2020 година от дружеството подменят част от електрическата мрежа и нещата са се нормализирали. „Това, което се случва в Новачене от миналия петък до днес, е пълен абсурд. Тока се гаси през 2-3 минути за по 2-3 секунди. Отоплението на всички къщи в селото вече зависи от тока, всички са с парно на дърва, газ или ток.“ – каза още Иванова.


На територията на селото от три години функционира и шивашки цех за бродерии, собственост на Любомир Величков. „При всяко спиране на тока, всичката продукция, която се намира на бродировъчните ни машини, отива за брак. Бродирането става по координатната система и при прекъсване на захранването е невъзможно да се напаснат нещата отново. Последните няколко дни ние изобщо не работим. При това прекъсване на тока по над 20 пъти на ден.. кой ще ми плаща брака?“ – попита предприемачът.


През последните дни, в следствие на честото прекъсване за електрическата енергия, в селото няколко пъти е спирала и водата. Водоснабдяването на Новачене се осъществява с помпи на ток. 


Повечето от присъстващите на днешния протест заявиха готовност за ефективни действия – блокада на главен път Е-79 - Ботевград – Мездра, ако от енергийното дружество не решат проблема с честите прекъсвания на тока.


Проблемите с електричеството в Община Ботевград обхващат и други населени места. Сигнали за прекъсвания на тока освен от Врачеш, тези дни са подавани и от Литаково, Липница и Елов дол. А ето какво написа снощи в профила си във Фейсбук Йовка Милева – кмет на Радотина: „Господин Бойко Борисов, министър-председател на Република България!!! Със сигурност има хора които четат иииии, може би ще ви докладват! Елате в района на Ботевград, аз лично ви каня да ни посетите в село Радотина! Без ток в 21 век, от 09.01.2021 г. студено и унизително!!! Да се чувстваш безсилен, от некадърността на служителите на ЧЕЗ!!! Ако наистина сте българин, чакаме Ви!!!“.