Времето през по-голямата част от деня днес ще е предимно слънчево, около и след обяд още по-горещо. По-късно през деня ще се развие купеста облачност и на отделни места краткотрайно ще превали и прегърми. Вятърът ще е слаб, предимно от юг. 


Максималните температури в по-голямата част от страната ще са между 34 и 39 градуса, поради югоизточния вятър, по-ниски ще са по морския бряг, между 30-33 градуса. Съществена промяна на времето ще започне от запад след полунощ.


Жълт код за високи температури е обявен за 24 области в страната за 16 август, сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология при БАН.


Предупреждението е за областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Добрич, Шумен, Варна, Бургас, Сливен, Ямбол, Хасково, Стара Загора, Кърджали, Пловдив, Пазарджик, Благоевград и Кюстендил. Очаква се максималните температури да достигнат на места и до 39 градуса.


Единствено в областите София-град, София-област, Перник и Смолян предупредителният код е зелен.


Вятърът по високите части в планините ще е умерен - от юг и ще е твърде топло. На 1200 м температурата през деня ще достигне 28 градуса, на 2000 м - около 20 градуса. След обяд ще се развие купеста облачност, на места краткотрайно ще превали и прегърми.


По Черноморието ще е слънчево и горещо, а максималните температури ще са между 30 и 33 градуса.


От понеделник: дъжд и градушка


Промяна на времето предстои в нощта срещу понеделник, когато от запад ще започне да нахлува по-хладен въздух. Под негово влияние първо над Западна България, а в понеделник и в Централна и Източна ще започне да вали и да прегърмява. Дъждовете ще са по-интензивни в северните райони, а на места синоптиците предупреждават, че е възможно да паднат и градушки.


Във вторник ще духа слаб до умерен северозападен вятър. Максималните температури ще са 25-30 градуса, а на юг - дори до 33 градуса. Утрото в сряда ще е прохладно, а през деня ще бъде слънчево с температури в интервала 28-33 градуса. Следобед в североизточните райони и над планините ще превали.


Вълна с по-хладен въздух ще се появи отново в четвъртък и петък. Температурите ще се понижат и максималните ще са едва 23-28 градуса, очакват се валежи. В дните до края на седмицата обаче слънцето отново ще се завърне, а градусите ще скочат до 26-33 градуса.


Подробна информация за времето днес и прогнозата за десет дни напред вижте на Sinoptik.bg