Преди повече от десет години, някъде през първата половина на миналото десетилетие, живущите на улиците "Хаджи Димитър" и "Свобода" в с. Скравена, решават да изградят канализация, която да обслужва имотите им. За целта събрали средства помежду си и сами финансирали изграждането й. Получили помощ и от общинския бюджет, изразяващ се в предоставени средства на кметството за  закупуване на няколкостотин метра бетонни канализационни тръби. Трасето на изградената тогава канализация минавало най-вече през дворовете и покрай външните огради на имотите, завършвайки в една от главните тръби за отпадни води на селото. По подобен начин, и със същия източник на финансиране – собствени средства на скравенчани, била изградена канализацията и до имотите на няколко други улици на селото, като "Васил Вунчев", "Латинка", "Кокиче" и други.


Противоречива информация по случа обаче дава община Ботевград, която твърди, че канализацията по въпросните две улици "Хаджи Димитър" и "Свобода", е изградена чак през 2012-та година, като част от обект, включващ и улиците „Васил Левски“ и „Подпоручик П. Георгиев“ с. Скравена.Това е посочено в официална справка за извършените строително ремонтни дейности по изграждане и подмяна на водопровод и канализация на територията на общината за периода 2009-2014-та година. Общата дължина на изграденото трасе по тези четири улици е 698м., за което са изплатени 66 878,30 лв. Фирмата изпълнител на обекта е СД „Цеки Захариев и сие“ , която получила поръчката от общината без публичен търг, а с директно възлагане. 


Никой от живущите на "Свобода" и "Хаджи Димитър" обаче не си спомня някой да е изграждал канализация по техните улици през 2012-та, както сочи общинския документ. Няма и следи по стария асфалт, които да свидетелстват , че под тях наскоро е полагана мръсен канал. В действителност през посочената година има положени тръби само в участък от около 200 метра по ул. "Васил Левски", и няколко метра по улица "Подпоручик П. Георгиев", с които е свързана  сградата на здравната служба в селото. 


Къде е изградена останалата до 698 м. канализация, за която са изплатени 66 878,30 лв. е въпрос, на който общинското ръководство трябва да отговори. Официално питане по този казус бе отправено от общински съветници до временно изпълняващия длъжността кмет на Община Ботевград Красимир Андреев още на 27-ми миналия месец. И по закон той бе длъжен да даде необходимата информация, придружена с изисканите му официални документи, на редовната юлска сесия на ОбС, провела се в последния ден на месеца. За пореден път обаче и.д. кметът, стриктно придържайки се към порочната практика на болния титуляр ( вероятно и по негов инструктаж  ),  замълча, и отговор на питането не бе предоставен. Почти месец по-късно информация по поставените въпроси за изграждането на канализацията по въпросните улици в с. Скравена все още не е представена.


"Да признаем - не можем, ако излъжем - пак ще ни хванат, затова по-добре да си мълчим".


Изглежда тези съображения налагат новата "тактика на мълчанието", предприета неотдавна от кмета, а вече послушно прилагана и от неговия заместник. Явно са си взели поука от "грешката" да предоставят информация по други питания, макар и частична и не съвсем вярна ( за липсващите павета и мраморни плочи,  за ПУП-а и детската площадка на Ротондата,  за "модернизацията" на спортните площадки, за средствата от реклама върху общински имоти и обекти и т.н.  ).  Няма друго логично обяснение на отказа им да предоставят исканата от съветниците информация. На подобни неудобни въпроси на съветници, и в грубо нарушение на закона, вече трети месец не се предоставят изисканите документи, отразяващи количеството на извършените СМР дейности и плащания при изграждане на канализацията и по друга улица в с. Скравена - "Стара планина" в кв. Паланката. Вероятно общинарите все още се затрудняват да измислят правдоподобно обяснение и да облекат в легална форма факта, че по улица, дълга около 1000 метра, са положени канализационни тръби с дължина два пъти по-голяма от тази на самата улица. В конкретния случаи и съгласно общинската справка - 2170 метра, за което са изплатени 216 996,55 лв. Познайте на коя фирма.


Любопитно е да се разбере и защо общината строи канализация, плащайки по около 100 лв. на линеен метър, а в някои случай дори и 300 лв! ( пак от справката -през 2009-та г. , улици в с. Врачеш - 1270 м. за 376 905,65 лв. ).  А хората от Скравена, които сами са финансирали изграждането на мръсния канал до техните имоти, си спомнят, че сметката излязла между 20 и 25 лв. за линеен метър. Вярно - преди повече от десет години, но пък дори и инфлацията от тогава далеч не е с петкратен ръст. Споменавайки изграждането на мръсен канал под скравенските улици, и по аналог на гореописания случай, е любопитно да узнаем дали някоя специална частна фирма не е "изградила" и съответно усвоила общински средства за полагането на канализация по няколко улици в селото, за които отлично запознат източник от "ВиК Бебреш" твърди, че канализационните тръби били положени от общинското дружество преди няколко години, но общината  в крайна сметка "скъсала договора" и не заплатила разходите, възлизащи на над 100 хиляди лева. 


Ще се окаже напълно вярно твърдението, че община Ботевград се управлява прозрачно ясно. Може би защото упоритото мълчание и категоричния отказ на управляващите общината да предоставят изисканата им информация съвсем логично и прозрачно ясно говорят, че в засегнатите теми има нещо много гнило, далавераджийско, неприятно ...


Никак не е приятно да се рови в канализацията. Обикновено там вони. За някои "специални" обаче "от канализацията" мирише на пари. На много пари. Според други пък - "специализирани" , е излишно и не трябва да се "рови в канализацията" . Те знаят - там "вони", но сетивата им са специално притъпени ... с миризмата на пари. На много пари.  


... Затова навсякъде вони !