Венета Гергова: "Вярвам, че когато човек обича родния си град - трябва да остане в него"


1. Представете се с няколко думи.
- Казвам се Венета Гергова, родена съм в град Етрополе на 20.05.1983 г. Завършила съм средно образование в СОУ „Христо Ясенов” – гр. Етрополе със специалност „Мениджмънт със средна европейска квалификация”. Висшето си образование съм завършила в ЮЗУ „Неофит Рилски” – град Благоевград – бакалавър по социология и магистър „PR”.  Работя в Община Етрополе от 8 години, като съм започнала от редови служител, експерт програми и проекти, PR, началник отдел и от 4 години заместник – кмет на Община Етрополе по „Европейски проекти, програми и строителство”.  Упорит човек съм и смятам до край да следвам целите си. Омъжена с едно дете.


2. Коя дума Ви описва най – точно като политик и като човек?
- Упоритост и целеустременост. Няма трудност, която може да ме откаже, напротив амбицират ме да продължа напред.


3. Освен Вашите професионални задължения с какво се занимавате, ако имате свободно време? Остава ли Ви такова?
- Единственото свободно време, което имам го отделям на моето дете. Разхожда ме се и като цяло гледам да прекарвам повече време със семейството си.


4. Защо приехте номинацията? Кои бяха основните причини за решението Ви?
- Защото започнатото, трябва да бъде надградено и защото вярвам, че аз мога да се справя с това предизвикателство.


5. Защо предпочетохте Етрополе, а не избрахте да се реализирате в София като специалист?
- Предпочетох Етрополе, защото това е моя роден град. Обичам града си.  Смятам, че когато човек обича града си, той трябва да остане в него и да му бъде полезен. Надявам се все повече млади хора да вземат това решение.


6. Какво Ви даде и какво Ви отне досегашната Ви работа като заместник – кмет на Община Етрополе?
- Това, което съм научила в работата си като заместник-кмет е безценно.  Придобих богат опит като човек и като жител на Общината, както и възможност да общувам с много хора и да разбера техните проблеми. Не бих казала, че ми е отнела, защото това беше моето собствено решение. Когато човек взима решения, той носи отговорност за тях.  Може би ми е отнела повече свободно време за близките ми.


7. Към днешна дата съжалявате ли, че не станахте народен представител?
- Не, не съжалявам. Никога не съм искала да ставам народен представител.  Нямаше как да откажа на това предложение, защото то бе отправено от хора на много високо ниво от ПП ГЕРБ. Смятам, че мога да бъде по – полезна в собствения си град.


8. Какво е за Вас ПП ГЕРБ?
- За мен ПП ГЕРБ е едно огромно предизвикателство. Успях да науча много за тази партия, чрез нея успях да натрупам опит. Благодарна съм на хората от ГЕРБ, че никога не са искали неща от мен,с които не мога да се справя.  


9. Изведете 5 най – сериозни проблема за Община Етрополе.
- Проблемите на Общината не са малко, но смятам, че голяма част от тях успяхме да решим през последните 8 години.  Основен проблем е изграждането на пречиствателна станция за питейни води, като за негово разрешаване трябва да си подадат ръка и общината и държавата. За да има смисъл от влаганите средства и реализираните програми във водния цикъл на Община Етрополе.  Отварянето на прохода „Кашана” също е основен проблем за Общината и втория приоритет, който аз ще следвам да бъде решен. Провела съм разговори с министър Лиляна Павлова, защото това е част от Републиканския път. Лично Областния управител, също се е заел с неговото разрешаване.  Тази инициатива беше подета от инж. Богомил Георгиев, но и с подкрепата на много хора, като не отричам приноса и на заместник – областния управител тогава г-жа София Торолова.  На трето място поставяме акцент върху ремонт и рехабилитация на „Правешки връх”. Това също е Републикански път, водили сме преговори и се надявам, че ще постигнем успех при неговото разрешаване.  Наболял проблем е и преасфалтиране на улиците в града. През последните 8 години сме преасфалтирали 65 %, аз смятам, че те трябва да станат 100%.  Като пети проблем поставям превенция от наводнения в Общината, която е свързана с реализирането на проекти по корекция на коритото на река „Ябланица”. Имаме проект за корекция на още 3 участъка на стойност 3, 5 млн. лв.


10. Какви конкретни идеи имате за Етрополе?
- Конкретните ми идеи са много. Имам цялостна визия какво трябва да се направи за града.  Основната ми идея е да продължавам да развивам и надграждам, това което беше започнато.


11. Какво предвиждате за младежите в града? Какво бихте им предложили?
- Иска ми се повече млади хора да останат и да работят в Общината. Бих могла да се ангажирам, че те  са добре дошли с техните идеи, които да обсъдим  и да намерим начин да реализираме. Бих се постарала да им осигуря възможност за работни места, за да останат в Етрополе.


12. На какво ще заложите в предизборната кампания?
- Ще заложа на позитивност, всички кандидати имат достойнство и всеки един от тях ще ги покаже. Аз ще заложа на това какво искам да дам на града си.


13. Как очаквате да завърши предизборната надпревара?
- Нямам крайни очаквания, но вярвам,  че ако направеното се оцени правилно, крайният резултат е ясен.


14. До колко познавате Вашите опоненти?
- Познавам ги бегло.


15. Какво е за Вас кметското място?
- Огромна отговорност. Много е трудно, когато знаеш какво е да бъдеш кмет.


16. Кое ще е първото нещо, с което бихте се захванали ако днес седнете на кметския стол за един час?
- Да намеря възможност за най-бързо намиране на средства за реализиране на проекти, свързани с решаване на приоритетите и проблемите на града.


17. Каква е Вашата житейска философия?
- Моята житейска философия е че преди всичко трябва да си човек с хората, а след това кмет, президент или обикновен работник.  Приемам хората такива каквито са и от всички тях се уча на много неща.  Преди всичко да бъда човек.


18. Каква е мечтата на един кандидат - кмет?
- Моята мечта е да продължавам да се справям с проблемите на града, защото това е моя град. Вярвам, че с екипа, които имам ще успеем да се справим с огромното предизвикателство, което седи пред нас.


19. Ако не спечелите кметската битка, с какво ще продължите да се занимавате?
- За мен кметското място не е самоцел, по – важно е как ще се развива град Етрополе. Затова вярвам, че трябва да спечеля, защото смятам, че съм човек, които може да се справи и да даде всичко от себе си.


20. Какво е лично за Вас Етрополе?
- Моят роден град, който аз много го обичам. Вярвам, че когато човек обича родния си град трябва да остане в него и да го развива. 


Интервюто е предоставено за разпространение чрез местните медии.