Инж. Ивайло Диков-инспектор в РС"ПБЗН"-гр.Етрополе пред botevgrad.com за успехите, проблемите на пожарникарите, причините за пожарите, съдействието на доброволните формирования и населението и за още неща, в навечерието на  Патронния им празник.


Поводът за разговора, който наш представител проведе с инж.Ивайло Диков-инспектор в РС"ПБЗН"-гр.Етрополе беше предстоящия Празник на хората, в чиито ръце е имуществото и живота на техните съграждани.
Минути, преди разговора, пред Противопожарната служба в Етрополе се извършваше своеобразна практическа тренировка на младите пожарникари.
Ето какво разказа техният заместник-началник:
„Основната причина за възникването на пожари на територията на Етрополска община е човешката небрежност. Пожари или просто запалвания могат да възникнат от редица други неща: неизгасен фас, захвърлена стъклена бутилка, късо съединение на ел.инсталацията, неправилно използване и съхранение на газови бутилки, поставени горивни материали в близост до печките и т.н.
В тази насока ние провеждаме активна превантивно-разяснителна работа в детските градини, в училищата, по квартали, с хората по селата. Голяма помощ ни оказват в това отношение и местните медии.
Организираме и открити показни занятия, които са предвидени и в плана за отбелязване на Седмицата за противопожарна безопасност тази година.
В резултат на това, в сравнение с първото полугодие на 2014 година през първото полугодие на тази, неприятните инциденти с огъня са с 24 по-малко. От началото на годината до сега сме имали около 45 повиквания.
Искам да отбележа, че тазгодишната демонстрация в СОУ „Христо Ясенов” ще проведем след началото на учебните занятия тъй като учениците са още във ваканция.
За сметка на това се увеличават пътно-транспортните инциденти. За разлика от други години, нашата служба разполага със съвременна техника, с която може да се помогне по-бързо и по-лесно на блокирани в колите хора.
Въпреки, че работим с намален състав, службата ни се е отзовавала винаги на всяко обаждане за възникнал пожар или запалване. От следващата година е предвидено да се увеличи и екипа на всяка противопожарна кола. Въпреки това, ще срещнем трудност по набирането на желаещи за пожарникари. Причините са комплексни.
За сега, при нужда ни оказват помощ хората от доброволните формирования. Много е слабо на моменти съдействието на населението. Преди години, при неотзоваване за помощ при възникнал пожар, на отказалите се налагаха глоби.
Искам да поздравя работещите в нашата Служба с настъпващия празник. Да им пожелая крепко здраве, безпроблемна работа, на  техните семейства щастие и благоденствие.
На жителите от града и общината – повече бдителност при боравене с огън, нагревателни уреди и инсталации.”