Клуб на миньора с поредна инициатива


По инициатива на „Клуб на миньора и минното дело при Елаците-Мед – Етрополе“ се организира Ден на отворените врати и бе посетен парк-музея на Рудник „Елаците“.


Поводът е професионалният празник на българските миньори, честван официално на 18-ти август. 


Всички желаещи да посетят музея бяха записани предварително, като групата наброяваше впечатляващите 150 души. Организираното събитие се проведе на 16-ти август 2023 г. 


Инж. Ивайло Николов, директор „Рудодобивен комплекс“ се обърна към присъстващите,  като сподели, че се надява инициативата да се превърне в традиция, а нейната цел е да запали искрата към минното дело у най–малките.  


Приветствие отправи и инж. Владимир Александров, председател на „Клуб на миньора и минното дело при Елаците-Мед – Етрополе“ и зам. директор на „Рудодобивен комплекс“. Той ги запозна с историята на минната индустрия в града и добави, че е изключително щастлив от интереса, който отворените врати са предизвикали.  


На събитието присъстваха също зам.  директорите инж. Васил Шишков, инж. Иван Мишев и инж. Младен Недков.  


Гостите бяха разделени в две групи, като на ротационен принцип имаха възможност да се насладят на специално организирана програма.  


Първата част включваше 20-минутен филм, подробно разкриващ работната дейност на предприятието.  


Втората представляваше обстойна разходка на парк-музея, съставен от автосамосвали, булдозер, сонди, багер и грейдер, в която малки и големи имаха възможност да разберат повече за изложените машини и да си направят семейни снимки.  Инж. Петрослав Петров, ръководител в отдел „Геоложки“, разказа за добиваните минерали и за промените, които настъпват под влиянието на атмосферните условия. Специално подготвени минерали, директно извадени от рудника, привлякоха вниманието на децата, като всяко от тях можеше да си вземе за спомен.  


За всички гости беше осигурен кетъринг.  


Посетителите си тръгнаха с  изключително позитивни впечатления. Гостите споделиха, че с радост биха се върнали отново и с нетърпение очакват следващо подобно събитие.


Най-интересни за децата бяха багерите от музея за излязла от употреба минна техника. Според малкия Миро те са „Много яки“, а десетгодишната  Валерия сподели, че един ден иска да кара камиона на баща си, който в момента е шофьор на Белаз.  


Петя, Ивайло и Владислав бяха очаровани от автосамосвал HITACHI, който се превърна в най-голямата атракция за децата.  


Денят на отворените врати създаде голямо вълнение и зареди с много положителни емоции  гостите.