РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
ОБЛАСТЕН  УПРАВИТЕЛ   НА  СОФИЙСКА ОБЛАСТ
ДО
Г-Н ИВАН ИВАНОВ НИКОЛОВ
Директор
на ОУ "Христо Ботев"
община Етрополе, Софийска област


ПОЗДРАВИТЕЛЕН АДРЕС


Уважаеми господин Николов, Уважаеми учители и родители, Скъпи ученици,


Приемете сърдечните ми поздравления по повод
откриването на новата учебна 2015 - 2016 година.
За мен е удоволствие да се обърна към всички Вас - преподавателите и възпитаниците ка Вашето училище и да Ви пожелая здраве, повече радостни преживявания и много нови постижения в учебната работа.


В българския празничен календар 15-ти септември е празник, който символизира началото, носи нови надежди и очаквания, празник, огласен от радостния звън на училищния звънец и детския смях, и който посвещаваме на тържеството на духа и знанието. Този ден събира в едно безгрижието на младостта и опита на мъдростта, а трепетите, които всички изпитваме на него, символизират вековния стремеж на българина към наука и просвещение.
15 септември и началото на учебната година се е утвърдил като дългогодишна традиция, която всички сме длъжни да запазим и предадем на идващите след нас поколения. Днес особено важно е това да почувстват малките 2 032 първокласници от Софийска област, които за пръв път ще прекрачат прага на родното училище в 103-те училища във всички 22 общини от областта.
Убедена съм, че днес повече от всякога модерното и качествено образование е" залог за просперитета на обществото ни. За да се превърнат нашите училища в истински европейски образователни средища, в които преподавателите изпълняват успешно своята мисия и формират личности с будно гражданско съзнание и висок морал, нашите учители имат нужда от всекидневното ни внимание, съдействието на държавните институции и на цялото ни общество. Само така образованието ни ще заеме достойно място във висококонкурентната среда на Европейския съюз.


Скъпи ученици,
След слънчевите летни дни, изпълнени с игри и забавления, днес отново се връщате в новите ви класни стаи, готови за интересни уроци, амбиции и предизвикателства. До вас са хората, с чиято помощ мечтите ви ще се реализират. Пожелавам ви вълнуваща и незабравима учебна година, с търпение и воля да постигате мечтите си, да развивате талантите си, за да бъдете достойни граждани на България, Европа и света.
Пожелавам Ви здраве и много успехи през Новата учебна година! Пазете традициите на Вашето училище, умножавайте успехите му, почитайте всеотдайността на своите преподаватели! Никога не се отказвайте от мечтите си, защото те са Вашите криле! Вървете напред смело и решително! Искайте и постигайте, защото можете! Не се страхувайте от трудностите, а ги побеждавайте!


Мили първокласници,
Всички вие, които за първи път прекрачвате прага на храма, наречен училище, протегнете смело ръка и я подайте с доверие на своите първи учители. Вярвайте им и знайте, че те са хората, с които днес тръгвате по пътя към вълшебния свят на познанието, с които ще споделяте забавни мигове, ще откривате нови и интересни светове, и които ще ви научат да бъдете разумни, ще Ви предадат от мъдростта си, ще отворят вратите ви към най-ценното - знанието! Нека трепета и вълнението, които днес изпитвате, чувайки за пръв път училищния звънец, получавайки първия си учебник-букварчето, влизайки в първата ви класна стая, водени от първите ви учители, и занапред да пробужда жаждата Ви за новите емоции и знания, които ще поражда у вас всеки нов урок - училищен и житейски. Пожелавам ви безброй щастливи училищни мигове и много здраве, самочувствие и успехи в учението!


Уважаеми учители,
Днешният празничен ден ми дава повод да засвидетелствам дълбокото си уважение към всички Вас - хората, които с нестихващ ентусиазъм, себеотдаване и търпение възпитавате децата на България. Вашият стремеж да изградите знаещи и можещи личности, намира израз в техните високи постижения в образователния процес, в спечелените проекти, в многобройните им изяви в различните състезания, конкурси и извънкласни дейности.
Продължавайте и занапред, все така неуморно, да създавате, да пазите и надграждате богатството на българското училище - неговите възпитаници!
Пожелавам ви да съхраните неизчерпаемата си енергия, надеждата и вдъхновението на професионалисти, осъзнаващи обществената значимост на своята мисия.
Като изказвам своята благодарност къв Вас, Ви желая ежедневно да получавате най-ценния дар за усилията си - безкористната признателност и любовта на Вашите ученици!


Уважаеми родители,
Днешният ден е повод да Ви пожелая да бъдете все по-близо до децата си, да споделяте с тях безброй радостни мигове, да вървите заедно по пътя на знанието, по който, съвместно с техните преподаватели, да ги подготвяте за предизвикателствата на живота!
На добър час през новата учеБна година!
 
РОСИЦА ИВАНОВА
Областен управител на Софийска област
15 септември 2015 г.


До директорите на всички училища изпратени поздравителни адреси от Областния управител на Софийска област.
На вниманието на нашите читатели качваме този до директора на ОУ „Христо Ботев” в Етрополе.